Διαδρομή πλοήγησης

Άνδρας και γυναίκα τρίτης ηλικίας σε γυμναστήριο © EC

Έκθεση του 2009 για τη δημογραφική γήρανση: η ύφεση σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού.

Τους τελευταίους μήνες οι χώρες της ΕΕ διοχέτευσαν δισεκατομμύρια ευρώ στις οικονομίες τους προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να τονωθεί η ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες αυτές είναι αναγκαίες για την καταπολέμηση της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων, τη στιγμή ακριβώς που ορισμένες χώρες άρχισαν να βγαίνουν από το «κόκκινο», πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού.

Δεν θα είναι εύκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής γήρανσης κατά τη διάρκεια της ύφεσης, δηλώνει ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Γιοακίν Αλμούνια. Πιστεύει όμως ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με καλά σχεδιασμένες πολιτικές που θα προσανατολίζονται σε αποτελεσματικότερες κοινωνικές δαπάνες, αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη εκπαίδευση και υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης.

Πάνω απ' όλα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα μόλις αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, δηλώνει η Επιτροπή σχολιάζοντας την έκθεση για τη δημογραφική γήρανση.

Σε πενήντα χρόνια, ο πληθυσμός δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί σημαντικά. Η μέση ηλικία προβλέπεται να αυξηθεί από 40 που είναι σήμερα σε 48, δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, τα ποσοστά γεννήσεων είναι χαμηλά και η μετανάστευση μειώνεται. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων λόγω της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού και την αύξηση του κόστους για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Αν η ΕΕ συνεχίσει τη σημερινή της πορεία, οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά θα είναι πολύ έντονες. Σύμφωνα με την έκθεση, έως το 2060 οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 4,7% του ΑΕΠ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων. Δηλαδή σε κάθε άτομο άνω των 65 θα αναλογούν δύο άτομα σε ηλικία εργασίας (15-64), αντί για τέσσερα που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στον μέσο όρο της ΕΕ. Οι δημογραφικές τάσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για τους ηλικιωμένους, κυρίως για τις συντάξεις. Τα επόμενα χρόνια, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει να συνταξιοδοτείται μαζικά η γενιά της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης, θα έχουν καθοριστική σημασία. «Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας», όπως αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών και άλλων συστημάτων στήριξης των ηλικιωμένων, καθώς και προσπάθειες για παράταση του ενεργού βίου των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μόνον το 50% των ατόμων ηλικίας 60 ετών εξακολουθεί να εργάζεται.

Έκθεση του 2009 για τη δημογραφική γήρανση English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι