Sti

Ældre mand og kvinde træner i fitnesscenter © EF

Ifølge 2009-rapport om den aldrende befolkning har EU taget udfordringen op, men den aktuelle krise kan give bagslag.

Gennem de seneste måneder har EU-landene pumpet milliarder af euro ind i deres økonomier for at stabilisere det finansielle system og stimulere væksten. Regeringerne siger samstemmende, at det er nødvendigt for at modvirke den værste økonomiske afmatning i årtier, men resultatet er større underskud netop på et tidspunkt, hvor nogle lande var ved at vende minus til plus – altafgørende for at imødegå konsekvenserne af en aldrende befolkning.

Det bliver ikke let at tackle aldersproblemet under lavkonjunkturen, siger Joaquín Almunia, EU's økonomikommissær. Han mener dog, at problemet kan løses ved hjælp af den rette politik med fokus på mere effektive sociale udgifter, øget produktivitet, bedre uddannelse og højere beskæftigelse.

Først og fremmest skal EU-landene mindske budgetunderskuddene, når økonomien atter er i bedring, siger Kommissionen i sin meddelelse om rapporten om befolkningens aldring.

Om 50 år vil befolkningen være meget ældre, men ikke meget større. Gennemsnitsalderen, som i dag er omkring de 40, forventes at stige til ca. 48, fordi vi lever længere og får færre børn, og fordi indvandringen er aftagende. Konsekvensen er lavere indtægter fra en stadig mindre erhvervsaktiv del af befolkningen og større udgifter til pensioner samt sundheds- og ældrepleje.

De offentlige finanser kommer under betydeligt pres, hvis tendensen i EU ikke vender. Ifølge rapporten vil udgifterne i 2060 være steget med gennemsnitligt 4,7 % af BNP på grund af det stigende antal ældre. Til den tid vil der blot være to i den arbejdsdygtige alder (15-64) for hver person over 65 i stedet for fire som i dag.

Det er gennemsnittet for EU. Befolkningsudviklingen varierer nemlig meget i EU, og nogle lande står over for meget større stigninger i de aldersrelaterede udgifter, især til pensioner. De kommende år – de sidste, inden babyboomerne begynder at gå på pension i stort tal – bliver afgørende. "Der findes dog stadig udveje", hedder det i rapporten.

Men der skal flere reformer til, især af pensionssystemerne og andre former for støtte til de ældre. Desuden skal der gøres en indsats for at få de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet. I rapporten understreges det, at kun ca. 50 % af de 60-årige er på arbejdsmarkedet.

2009-rapport om befolkningens aldring English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links