Навигационна пътека

Възрастни мъж и жена тренират на спортен уред © EC

Доклад от 2009 г. за застаряването: справянето на Европа с предизвикателствата на застаряващото население застрашено от рецесията.

През последните месеци страните от ЕС вложиха милиарди евро в своите икономики за стабилизиране на финансовата система и поддържане на растежа. Правителствата се съгласиха, че разходите са необходими за борба с най-сериозния спад от десетилетия насам, но това доведе до нарастване на дефицитите, точно когато някой държави започваха да изплуват на повърхността - жизнено важно условие за справянето с трудностите, свързани със застаряващото население.

Намирането на решение на проблема със застаряващото население по време на рецесията няма да е лесно, твърди Хоакин Алмуния, европейски комисар по икономическите въпроси. Той вярва обаче, че това може да стане чрез добри политики, насочени към по-ефикасни социални разходи, повишена производителност, по-добро образование и по-високи нива на заетост.

Преди всичко европейските правителства трябва да намалят своите бюджетни дефицити след съживяването на икономиката, посочва Комисията в документ относно доклада за застаряването.

След 50 години населението ще бъде много по-възрастно и съвсем малко по-многобройно. Очаква се средната възраст, понастоящем 40 години, да се повиши на около 48 години предвид повишената продължителност на живот на хората, ниската раждаемост и затихващата миграция. Това означава по-малко доходи от намаляващата група хора в работоспособна възраст и повече разходи за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи за възрастните.

Напрежението върху държавните разходи ще е голямо, ако ЕС продължи в същата насока. Според твърденията в доклада до 2060 г. разходите ще се повишат средно с 4,7 % от БВП поради нарастващия брой възрастни хора. Дотогава за всеки човек над 65 години ще има само двама души в работоспособна възраст (15-64 години) вместо сегашните четирима.

Тази прогноза представя средното положение за ЕС. Демографските тенденции се различават силно в различните страни на Съюза, като някой държави са изправени пред много по-големи увеличения на разходите, свързани с възрастта, особено за пенсии. Следващите години - последните преди поколението на бейби бума да започне да се пенсионира - ще бъдат решаващи. „Все още може да се намери спасителен изход“, се казва в доклада.

За това обаче са необходими повече реформи в пенсионните и други системи в подкрепа на възрастните хора, а също и начини за увеличаване на броя на активните години на възрастните; в доклада се посочва, че само 50 % от хората все още работят на 60 годишна възраст.

Доклад от 2009 г. за застаряването English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки