Navigacijska pot

Ustvarjalnost je bistvena za zdravo gospodarstvo EU - 26/03/2009

Vrteči krog osnovnih barv na zanemarjenem dvorišču © WALD Press, foto: Radka Dubanská

Ambasadorji evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnosti svarijo pred zmanjševanjem sredstev za raziskave in razvoj v času gospodarske krize.

Letošnje evropsko leto English je namenjeno ozaveščanju o pomenu ustvarjalnosti in inovativnosti za osebni, družbeni in gospodarski razvoj.

Za spodbujanje inovativnosti in ustvarjalnosti so za evropske ambasadorje English imenovali številne znane osebnosti iz vse Evrope. Med njimi so belgijska koreografinja Anne Teresa de Keersmaeker, madžarski oblikovalec in arhitekt Ernő Rubik, italijanska Nobelovka Rita Levi-Montalcini ter podpredsednik finske Nokie Esko Tapani Aho.

Na svojem prvem srečanju januarja letos so ambasadorji opozorili, da bi bilo zmanjševanje finančnih sredstev za raziskave in razvoj zaradi svetovne krize huda napaka. Finska je recesijo na začetku 90. letih prejšnjega stoletja premagala prav s povečanjem naložb v raziskave in razvoj ter ohranjanjem izdatkov za izobraževanje.

Del evropskega leta bo tudi šest razprav English o pomembnih vprašanjih v zvezi z ustvarjalnostjo in inovativnostjo, ki jih bodo v Bruslju organizirali čez vse leto. Na prvi razpravi so govorili o zamislih za oblikovanje okolja, v katerem lahko uspevata ustvarjalnost in inovativnost. Na naslednji razpravi bo beseda tekla o prihodnosti izobraževanja v Evropi.

Evropsko leto inovativnosti in ustvarjalnosti pa niso samo besede: v Bruslju bo naslednji teden odprtje razstave Orbis Pictus English češkega umetnika Petra Nikla. Razstava želi ustvariti komunikacijski kanal, ki bi s posebej oblikovanimi novimi glasbili premostil nacionalne, razredne in verske razlike.

Ambasadorji leta pripravljajo tudi manifest za ustvarjalnost in inovativnost v Evropi English, ki naj bi tudi v prihodnosti spodbujal pripravo novih dejavnosti in dogodkov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave