Kruimelpad

Geen gezonde economie zonder creativiteit - 26/03/2009

Ronddraaiende schijven in basiskleuren op een vervallen binnenplaats © WALD Press, foto: Radka Dubanska

Nu het Europees Jaar van creativiteit en innovatie in volle gang is, waarschuwen prominenten voor besparingen op onderzoek en ontwikkeling in crisistijden.

Het belang van creativiteit en innovatie English voor de persoonlijke, sociale en economische ontwikkeling staat in 2009 centraal in Europa.

Allerlei prominenten zijn aangewezen als ambassadeurs English voor het Europese jaar van creativiteit en innovatie: choreografen, professoren, kunstenaars, architecten, wetenschappers en captains of industry.

Op hun eerste vergadering in januari wezen de ambassadeurs erop dat het een fundamentele fout zou zijn om te besparen op onderzoek en ontwikkeling vanwege de huidige crisis. Begin jaren '90 heeft Finland een recessie precies overwonnen door niet te bezuinigen op O&O en onderwijs.

In de loop van het jaar vinden in Brussel zes debatten English plaats over creativiteit en innovatie. Onlangs werd op een van die debatten besproken hoe een omgeving kan worden geschapen waarin creativiteit en innovatie gedijen. Op het volgende debat zal het gaan over de toekomst van het onderwijs.

Tijdens het Europees jaar wordt natuurlijk niet alleen gepráát. In Brussel zal vanaf volgende week de reizende tentoonstelling Orbis Pictus English van de Tsjechische kunstenaar Petr Nikl te zien zijn. Met behulp van speciaal ontworpen muziekinstrumenten wil hij een manier van communicatie creëren die de kloof tussen nationaliteiten, sociale klassen en godsdiensten overbrugt.

Er wordt ook gewerkt aan een manifest voor creativiteit en innovatie in Europa English dat een inspiratiebron moet vormen voor andere activiteiten, ook lang na afloop van het Europees Jaar.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links