Navigációs útvonal

Az egészséges gazdaság a kreativitásra épül - 26/03/2009

Háromszínű forgó korongok romos udvarban © WALD Press, Fényképezte: Radka Dubanská

Miközben javában folynak a kreativitás és az innováció európai éve alkalmából megrendezett események, az év vezető egyéniségei a kutatási és fejlesztési költségvetés megnyirbálása ellen foglalnak állást

Az idei európai év English arra hívja fel figyelmünket, hogy a kreativitás és az innováció fontos összetevője az egyéni, a társadalmi és a gazdasági fejlődésnek.

Az európai év népszerűsítése céljából jól ismert személyiségek – koreográfusok, tanárok, művészek, építészek, tudósok, nagyvállalati vezérigazgatók – „nagyköveti” English megbízást kaptak azzal a feladattal, hogy tudatosítsák a nagyközönségben a kreativitás és az innováció jelentőségét.

Januári első találkozójukon az év nagykövetei arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási hiba lenne a jelenlegi gazdasági visszaesés miatt a kutatásra és a fejlesztésre szánt pénzösszegeket csökkenteni. Finnország például az 1990-es évek elején a kutatási és fejlesztési befektetések növelésével és az oktatásra szánt költségek szinten tartásával győzte le a recessziót.

2009-ben Brüsszel hat vitafórumnak English ad otthont, amelyek a kreativitás és az innováció legfontosabb témáit járják körül. A közelmúltban megtartott első vitafórum témája az volt, hogy miként teremthetünk az alkotáshoz és az újításhoz kedvező környezetet. A következő konferencia az európai oktatás jövőjét vizsgálja.

Az európai év azonban nem csupán előadásokból áll. A jövő héten nyílik Brüsszelben a cseh művész, Petr Nikl vándorkiállítása, az Orbis Pictus English. Az erre az alkalomra alkotott új hangszerek segítségével a kiállítás hidat teremt a különböző nemzetiségű, társadalmi hovatartozású és vallású emberek között.

A nagykövetek eszmecseréi nyomán egy európai kreativitási és innovációs kiáltvány English is készül, amely az európai év eredményeinek továbbvitelét hivatott biztosítani 2009 után.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek