Διαδρομή πλοήγησης

Η δημιουργικότητα κλειδί για μια εύρωστη οικονομία - 26/03/2009

Περιστρεφόμενοι δίσκοι με τα βασικά χρώματα © WALD Press, φωτογράφος: Radka Dubanska

Μεσούντος του Ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας, πληθαίνουν οι φωνές κατά της περικοπής κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κύριο θέμα του Ευρωπαϊκού έτους English 2009 είναι η σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για την εξέλιξη τόσο των ατόμων, όσο και της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επιφανείς προσωπικότητες διάφορων κλάδων, όπως ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, ορίστηκαν ως πρέσβεις English με αποστολή να προβάλουν το θέμα αυτό και να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση τον Ιανουάριο, προειδοποίησαν ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μειωθούν οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Φινλανδία κατάφερε να ξεπεράσει την ύφεση αυξάνοντας τις επενδύσεις στον τομέα της Ε&Α και διατηρώντας σταθερές τις δαπάνες για την εκπαίδευση.

Μια σειρά από έξι συζητήσεις English για θέματα σχετικά με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία πρόκειται να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε πρόσφατη ημερίδα συζητήθηκαν ιδέες για τη δημιουργία των συνθηκών που θα ευνοήσουν την άνθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ενώ η επόμενη συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό έτος δεν μένει μόνο στα λόγια. Στις Βρυξέλλες, θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα η περιοδεύουσα έκθεση Orbis Pictus English του τσέχου καλλιτέχνη Petr Nikl. Πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν να δημιουργήσει, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων νέων μουσικών οργάνων, ένα δίαυλο επικοινωνίας που γεφυρώνει τις εθνικότητες, τις κοινωνικές τάξεις και τις θρησκείες.

Επίσης, έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες με στόχο τη σύνταξη μανιφέστου για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη English, το οποίο θα δώσει έμπνευση και για άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν μετά τη λήξη του επίσημου αφιερώματος στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι