Навигационна пътека

Творчеството - ключ към здрава икономика - 26/03/2009

Въртящи се дискове в първични цветове в порутен двор © WALD Press, фотограф: Радка Дубанска

В разгара на Европейската година на творчеството и иновациите лидери предупреждават за опасността от намаляване на средствата за изследователска и развойна дейност по време на криза.

Значението на творчеството и иновациите за личното, социално и икономическо развитие е основна тема на Европейска година English 2009.

Група от различни отявлени личности, бяха определени за посланици English на Европейската година, които имат за задача да я популяризират. Групата включва танцови хореографи, професори, артисти, архитекти, учени и главни изпълнителни директори на големи компании.

На своята първа среща през януари посланиците предупредиха, че намаляването на разходите за изследователска и развойна дейност, поради текущия спад, би било фундаментална грешка. В началото на 90-те Финландия преодолява рецесията чрез повишаване на инвестициите в изследователска и развойна дейност и поддържане на нивото на разходите за образование.

Поредица от шест дебата English по основни теми около творчеството и иновациите ще се проведе в Брюксел през годината. На последния дебат бяха обсъдени идеи за създаване на среда за разцвет на творчеството и иновациите, а следващият ще бъде насочен към бъдещето на образованието в Европа.

Въпреки това Европейската година не е само дискусии. В Брюксел пътуващата изложба Orbis Pictus English на чешкия артист Петър Никъл отваря врати следващата седмица. Целта на изложбата е да създаде средство за общуване между националност, социална класа и религия посредством специално създадени музикални инструменти.

Освен това вече е започнало изготвянето на манифест за творчеството и иновациите в Европа English, който трябва да послужи като вдъхновение за нови дейности много след края на годината.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки