Cale de navigare

Ombudsmanul European, la dispoziţia dumneavoastră! - 16/03/2009

Nikiforos Diamandouros, Ombudsmanul European © CE

Datorită noului site de internet, plângerea dumneavoastră va ajunge mai rapid la autoritatea competentă.

În cazul în care consideraţi că instituţiile UE au făcut o greşeală sau nu şi-au respectat regulamentul intern de funcţionare, puteţi solicita Ombudsmanului European deschiderea unei anchete.

Ombudsmanul este un funcţionar responsabil cu tratarea plângerilor. Se ocupă cu investigarea afirmaţiilor cu privire la săvârşirea unor nedreptăţi, la cazuri de discriminare, abuz de putere, tăinuire de informaţii, întârzieri nejustificate sau nerespectarea procedurilor.

De cele mai multe ori, Ombudsmanul este în măsură să găsească o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. Însă, dacă instituţia UE care a comis greşeala refuză să-i accepte recomandările, Ombudsmanul se poate adresa Parlamentului European, care poate lua măsuri politice, după caz.

Din totalul de 3 000 de plângeri primite anual, numai un sfert sunt de resortul Ombudsmanului European. Restul trebuie tratate de organismele naţionale sau regionale. Noul site de internet interactiv îi va ghida pe reclamanţi către autoritatea competentă, economisindu-se timp şi bani şi evitându-se respingerea plângerii.

Ombudsmanul a contribuit la soluţionarea câtorva aspecte litigioase. De exemplu, recent, a intervenit într-un caz referitor la respingerea unei cereri de stagiu la Comisia Europeană. Un cetăţean portughez a introdus o plângere deoarece candidatura îi fusese respinsă pe nedrept - de fapt, acesta întrunea cerinţa privind durata experienţei profesionale în cadrul instituţiilor europene (mai puţin de şase săptămâni) menţionată în ghidul candidatului. Ombudsmanul European a sesizat Comisia şi, astfel, a putut fi clarificat faptul că nu este necesar să se declare experienţa profesională de mai puţin de o lună. Cererea de stagiu a fost acceptată.

Ombudsmanul este ales de Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit. În prezent, această funcţie este deţinută de Nikiforos Diamandouros, membru al Reţelei europene a ombudsmanilor, la care participă 31 de ţări europene.

Informaţii suplimentare despre Ombudsmanul European

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile