Navigacijska pot

Zaposlitev v institucijah EU - 05/03/2009

Map of Europe super-imposed over a crowd of people ©EC

Institucije EU so začele s prenovo postopkov zaposlovanja uradnikov.

Vas zanima delo pri eni od institucij Evropske unije? Preden se prijavite na enega od objavljenih razpisov, se lahko najprej preskusite na poskusnem testu na spletišču Evropskega urada za izbor osebja (EPSO).

Urad je pred kratkim popolnoma prenovil svoje spletišče DeutschEnglishfrançais, na katerem lahko najdete tudi enostavnejši prijavni obrazec in pomoč na spletu. Prvič so na voljo tudi obvestila o prihodnjih javnih razpisih v 23 uradnih jezikih EU.

Prenovljena spletna stran je prvi korak h kandidatom prijaznejšemu zaposlovanju v institucijah EU. EPSO želi s spremembo svojega načina dela skrajšati postopke prijave in izbire ter pridobiti kandidate, ki imajo kar največ znanja in izkušenj.

Vsako leto se za delovna mesta v evropski javni upravi prijavi več deset tisoč ljudi. Med njimi so tolmači, prevajalci, pravniki, tajnice in uradniki. Celoten postopek je naporen, začne se z nizom preskusov in lahko traja eno do dve leti. Vse to lahko številne kandidate odvrne, institucije EU pa zato prejmejo manj prijav zelo dobrih kandidatov kot drugi delodajalci.

„Zavedamo se, da delodajalci za najboljše kandidate zelo tekmujejo, zato smo se odločili svoje postopke pospešiti, jih optimizirati ter naš trud posvetiti predvsem privabljanju in izbiranju najboljših posameznikov,“ je dejal direktor urada EPSO David Bearfield.

Urad zdaj prenavlja izbirne teste. Od leta 2010 kandidatom ne bo treba več na pamet poznati številnih podatkov in številk iz zgodovine EU, pomembnejše bodo njihove poklicne izkušnje in znanje. Spremenili bodo tudi časovni potek razpisov in jih skrajšali. Tako bodo razpisi organizirani v letnih ciklusih, trajali pa bodo samo pet do devet mesecev.

Več o zaposlitvi v institucijah EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave