Navigációs útvonal

Karrierlehetőségek az uniós intézményeknél - 05/03/2009

Map of Europe super-imposed over a crowd of people @EC

Változások előtt állnak a tisztviselő-kiválasztási eljárások

Szívesen dolgozna az Európai Unió valamelyik intézményénél vagy szervénél? Tegye próbára tudását az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) által kínált próbatesztek segítségével, és jelentkezzen a képzettségének megfelelő versenyvizsgára!

A próbatesztek az EPSO új honlapján DeutschEnglishfrançais találhatók. Ugyanitt lehet a korábbinál egyszerűbb jelentkezési űrlapot is kitölteni, amihez online súgó ad segítséget. Az újdonságok között említhetjük azt is, hogy a várható versenyvizsgákról szóló értesítés ezentúl az EU 23 hivatalos nyelvén jelenik meg.

A megújult honlap az első lépés csupán abban a folyamatban, melynek célja az Európai Unió felvételi eljárásainak javítása. Az EPSO arra törekszik, hogy módszereit megváltoztatva felgyorsítsa a jelentkezési és kiválasztási eljárásokat, és így még kiválóbb, még tapasztaltabb jelölteket toborozhasson.

Minden évben több tízezren pályáznak európai uniós köztisztviselői állásokra. A lehetőségek tárháza várja a jelentkezőket, az intézményeknek a legkülönfélébb foglalkozású alkalmazottakra van szüksége: tolmácsokra, fordítókra, jogászokra, titkárokra, ügyintézőkre stb. Az uniós felvételi folyamat azonban sok jelentkezőt elijeszthet: az egy sor vizsgateszttel induló eljárás akár egy-két évig is eltarthat. Ez hátrányt jelent az EU intézményeinek, számos nagy tudású munkavállalótól eshetnek el.

„Felismertük, hogy kemény verseny folyik a legtehetségesebb, legjobb jelöltek megszerzéséért, ezért eltökélt szándékunk, hogy eljárásainkat felgyorsítsuk és ésszerűsítsük, az álláskeresők figyelmének felkeltésére és a munkaerő kiválasztására fordított erőfeszítéseinket pedig hatékonyabbá tegyük” – nyilatkozta David Bearfield, az EPSO vezetője.

Jelenleg a vizsgafeladatok átalakításán dolgozik a hivatal. 2010-től kevesebb hangsúlyt kap, hogy a pályázó mennyire tartja észben az EU történetéhez kapcsolódó általános információk és számadatok sokaságát, és sokkal többet nyom majd a latban az adott munkakörhöz szükséges szakértelem és készségek felmutatása. A versenyvizsgák ütemezésében is változás várható: ezentúl megrendezésükre évenkénti ciklusokban kerül majd sor, és jóval rövidebbek lesznek, csak 5–9 hónapig fognak tartani.

Munkalehetőségek az uniós intézményeknél

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek