Navigacijska pot

Češka je prevzela vajeti EU - 05/01/2009

Češka je prvič prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji.

Češka je 1. januarja 2009 prevzela predsedovanje Evropski uniji in se hitro odzvala na zaostrujoči konflikt na območju Gaze, ki je pod nadzorom Hamasa. Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg je vodil misijo EU na Bližnji vzhod češtinaEnglishfrançais, da bi se dogovorili o začetku mirovnih pogajanj med Izraelom in Hamasom.

Ob začetku svojega predsedovanja se je Češka odzvala tudi na spor med Rusijo in Ukrajino, ki se je začel le nekaj dni pred koncem lanskega leta. Državi je pozvala, naj rešita nesoglasje glede dobave zemeljskega plina. EU bo še naprej pozorno spremljala razmere, saj spor lahko vpliva na dobavo plina za celotno Evropo.

Češka, ki se je hkrati s Slovenijo pridružila EU, je šestmesečno vodenje EU češtinaEnglishfrançais prevzela v težkih časih za Evropo. Ena od največjih nalog predsedovanja bo nadzor nad izvajanjem 200 milijard EUR vrednega reševalnega načrta za spodbujanje gospodarstva, ki ga je EU pod francoskim vodstvom sprejela v drugi polovici leta 2008.

V programu predsedovanja je Češka napovedala, da bo gospodarsko krizo v EU reševala s povečevanjem konkurenčnosti ter krepitvijo zaupanja potrošnikov in lastnikov majhnih podjetij.

Med prednostnimi nalogami je še energetska politika, ki jo je ministrski predsednik Mirek Topolánek opredelil kot „iskanje ravnovesja med okoljskimi zahtevami ter zagotavljanjem zanesljive dobave energije in konkurenčnosti v Evropi“. V naslednjih šestih mesecih se bo Topolánek zavzemal za nadaljevanje razprave o povečanju različnosti energijskih virov in novih energijskih omrežjih.

V času predsedstva bodo potekale tudi volitve v Evropski parlament. Češka bo nato morala sprožiti postopek za imenovanje nove evropske komisije, ki bo svoje naloge prevzela hkrati z novoizvoljenim parlamentom.

Med svojim predsedovanjem namerava Češka poudariti tudi odnose med EU in ZDA, za katere Topolánek meni, da so bistveni za gospodarsko sodelovanje in evropsko varnost.

Na programu Češke za naslednjih šest mesecev je še približevanje Zahodnega Balkana in EU. Še pred poletjem namerava Češka gostiti srečanje na vrhu med EU in državami Balkana.

Za geslo predsedstva si je Češka izbrala „Evropa brez meja“. Čehi želijo z odpravo ovir za prosti pretok blaga, denarja, delavcev in storitev Evropi omogočiti, da ohrani svoj trden položaj glede na svetovne gospodarske tekmice.

Spletišče češkega predsedstva češtinaEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave