Cale de navigare

Republica Cehă la cârma UE - 05/01/2009

Republica Cehă preia, pentru prima dată, preşedinţia Uniunii Europene.

Imediat după preluarea acestei funcţii, la 1 ianuarie, Republica Cehă a abordat problema escaladării conflictului din Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas. Ministrul ceh al Afacerilor Externe a condus o misiune UE în Orientul Mijlociu češtinaEnglishfrançais având ca scop medierea unui acord de pace între Israel şi Hamas.

De asemenea, guvernul ceh a cerut Rusiei şi Ucrainei să soluţioneze conflictul pe marginea gazelor naturale, izbucnit cu câteva zile înainte de preluarea preşedinţiei. UE va continua să monitorizeze această situaţie, care poate afecta furnizarea de gaz în întreaga Europă.

Republica Cehă, ţară care a aderat la UE în anul 2004, preia preşedinţia češtinaEnglishfrançais de şase luni a acesteia într-un moment dificil pentru Europa. Una dintre cele mai importante sarcini ale sale va fi monitorizarea punerii în aplicare a pachetului de măsuri de stimulente fiscale în valoare de 200 de miliarde de euro, pe care liderii europeni l-au aprobat, în cadrul preşedinţiei franceze, în a doua jumătate a anului trecut.

În programul alcătuit pentru perioada în care va deţine preşedinţia UE, Republica Cehă češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska propune soluţionarea problemelor cu care se confruntă economia europeană prin stimularea competitivităţii şi creşterea încrederii în rândul consumatorilor şi al micilor întreprinzători.

O altă prioritate este reprezentată de politica energetică, pe care primul ministru ceh, Mirek Topolánek, o vede ca pe o „căutare a unui echilibru între cerinţele mediului şi menţinerea competitivităţii şi a securităţii energetice în Europa”. În următoarele şase luni, premierul Topolánek îşi propune să încurajeze noi dezbateri pe marginea diversificării surselor de energie şi a creării unor noi reţele energetice.

Pe durata preşedinţiei cehe vor avea loc şi alegerile pentru Parlamentul European. Republica Cehă češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska va trebui să iniţieze şi numirea unei noi Comisii, care îşi va intra în atribuţii odată cu noul Parlament.

De asemenea, Republica Cehă doreşte, ca în această perioadă, să consolideze relaţiile dintre UE şi SUA. Premierul Topolánek consideră că acest aspect este determinant pentru cooperarea economică şi securitatea Europei.

Pe lista priorităţilor cuprinse în programul de lucru al preşedinţei cehe se află şi consolidarea relaţiilor cu Balcanii de Vest - de altfel, Republica Cehă va găzdui summitul UE-Balcani, până la începutul verii.

Sub mottoul „Europa fără bariere”, Republica Cehă speră că eliminarea obstacolelor aflate în calea liberei circulaţii a bunurilor, capitalului, lucrătorilor şi serviciilor îi va permite Uniunii Europene să-şi consolideze poziţia în contextul concurenţei economice globale.

Site-ul preşedinţiei cehe češtinaEnglishfrançais.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile