Kruimelpad

Tsjechië aan het roer - 05/01/2009

Tsjechië neemt voor het eerst het roulerend voorzitterschap van de EU op zich.

Direct na de overname van het voorzitterschap op 1 januari bogen de Tsjechen zich over het escalerende conflict tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. De Tsjechische minister van Buitenlandse zaken leidde een EU-missie naar het Midden-Oosten češtinaEnglishfrançais om te proberen de strijdende partijen een vredesakkoord te laten sluiten.

De Tsjechische regering oefende ook druk uit op Rusland en Oekraïne om een overeenkomst te bereiken over de aardgaslevering, waarover eind december een conflict ontstond. De EU houdt de situatie in het oog, want heel Europa zou last van de gevolgen kunnen krijgen.

De Tsjechen, die in 2004 lid van de EU werden, beginnen in een moeilijke tijd aan hun 6 maanden durend voorzitterschap češtinaEnglishfrançais. Een van hun belangrijkste taken is het toezicht op de invoering van een fiscaal stimulatiepakket ter waarde van 200 miljard euro dat in de tweede helft van 2008 onder leiding van het Franse voorzitterschap werd goedgekeurd.

In zijn eigen programma voor het voorzitterschap legt Tsjechië uit dat het de economische problemen in de EU gaat aanpakken door het concurrentievermogen te vergroten en het vertrouwen van consumenten en van kleine ondernemingen op te krikken.

Een andere prioriteit is het energiebeleid, dat premier Mirek Topolánek ziet als "een poging om de balans te vinden tussen de behoeften van het milieu en behoud van concurrentievermogen en energiezekerheid in Europa". In de komende zes maanden wil Topolánek blijven overleggen over het benutten van verschillende energiebronnen en nieuwe energienetwerken.

Tijdens het Tsjechische voorzitterschap zal er een nieuw Europees Parlement worden verkozen. Tsjechië zal ook moeten beginnen met het vormen van een nieuwe Commissie, die tegelijk met het nieuwe Parlement aan de slag zal gaan.

Tsjechië wil tijdens zijn voorzitterschap ook de banden met de VS aanhalen. Volgens Topolánek is dat essentieel voor economische samenwerking en de veiligheid in Europa.

Op het Tsjechische werkprogramma staat ook een EU-Balkantop, om de Westelijke Balkanstaten dichter bij de EU te brengen.

"Europa zonder barrières" is het motto van dit voorzitterschap. De Tsjechen hopen dat het vrije verkeer van goederen, geld, werknemers en diensten gemakkelijker zal verlopen door obstakels uit de weg te ruimen. Hierdoor zal Europa de wereldwijde concurrentie kunnen weerstaan.

Website van het Tsjechisch voorzitterschap češtinaEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links