Navigointipolku

Tšekki tarttui EU:n ruoriin - 05/01/2009

Tšekki aloitti ensimmäisen kautensa EU:n puheenjohtajana 1.1.2009.

Puheenjohtajakautensa aluksi Tšekki välittömästi puuttui Hamasin hallussa olevalla Gazan alueella nopeasti laajenevaan konfliktiin. Tšekin ulkoministerin johtama EU:n Lähi-idän valtuuskunta češtinaEnglishfrançais pyrkii sovittelemaan rauhaa Israelin ja Hamasin välille.

Tšekin hallitus kiirehti myös Venäjää ja Ukrainaa ratkaisemaan maakaasukiistansa, joka puhkesi vain muutamaa päivää ennen puheenjohtajakauden alkua. EU seuraa tilannetta, joka voi vaikuttaa koko Euroopan kaasunsaantiin.

Vuonna 2004 EU:hun liittynyt Tšekki aloitti puolen vuoden puheenjohtajakautensa češtinaEnglishfrançais vaikeissa oloissa. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on valvoa EU-johtajien Ranskan puheenjohtajakaudella hyväksymän 200 miljardin euron finanssipoliittisen elvytyspaketin täytäntöönpanoa.

Tšekin tavoitteena on parantaa kilpailukykyä ja lisätä kuluttajien ja pienyrittäjien luottamusta markkinatilanteeseen.

Toisena painopisteenä Tšekillä on energiapolitiikka, jossa pääministeri Mirek Topolánekin mukaan etsitään tasapainoa ympäristön vaatimusten, kilpailukyvyn säilyttämisen ja energiavarmuuden välillä. Seuraavan puolen vuoden aikana pääministeri Topolánek haluaa jatkaa keskustelua energialähteiden monipuolistamisesta ja uusista energiaverkoista.

Euroopan parlamentin vaalit osuvat Tšekin puheenjohtajakaudelle. Samaan aikaan uuden parlamentin kanssa aloittaa työnsä uusi komissio, jonka nimitykset Tšekki käynnistää.

Tšekki haluaa myös korostaa EU:n ja USA:n välisiä suhteita. Pääministeri Topolánekin mielestä tämä on tärkeää taloudellisen yhteistyön ja Euroopan turvallisuuden kannalta.

Puheenjohtajamaan työohjelmassa painopisteeksi on lisäksi kirjattu Länsi-Balkanin lähentäminen EU:hun. Tšekki isännöikin keväällä EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokousta.

Puheenjohtajakauden mottona on "Esteetön Eurooppa" (Europe without barriers). Tšekki toivoo, että poistamalla esteet tavaroiden, rahan, työvoiman ja palvelujen vapaalta liikkumiselta Eurooppa voi menestyä globaalin talouden kilpailupaineissa.

Tšekin puheenjohtajakauden verkkosivusto češtinaEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä