Διαδρομή πλοήγησης

Η Τσεχική Δημοκρατία στο πηδάλιο της ΕΕ - 05/01/2009

Η Τσεχική Δημοκρατία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου, οι τσεχικές αρχές ανέλαβαν αμέσως δράση για να αντιμετωπίσουν τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στην ελεγχόμενη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών ηγήθηκε αποστολής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή češtinaEnglishfrançais σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας κάλεσε επίσης τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τη διαφορά τους όσον αφορά το φυσικό αέριο, η οποία προέκυψε λίγες μόνο ημέρες προτού η Τσεχική Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Τσεχία, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία češtinaEnglishfrançais σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. Μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της θα είναι η επιτήρηση της εφαρμογής του πακέτου οικονομικών κινήτρων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Στο πρόγραμμά της για την προεδρία, η Τσεχική Δημοκρατία διευκρινίζει ότι θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την Ευρώπη επιδιώκοντας ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.

Μια άλλη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή πολιτική, την οποία ο πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ θεωρεί κλειδί για την «αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη». Στόχος του κ. Τοπολάνεκ για τους επόμενους έξι μήνες είναι να προωθήσει τον συνεχή διάλογο για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τα νέα ενεργειακά δίκτυα.

Η προεδρία θα συμπέσει με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει επίσης να αρχίσει τις εργασίες για τον διορισμό νέας Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα συγχρόνως με το νέο Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Τσεχική Δημοκρατία επιθυμεί να δώσει έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, τις οποίες ο κ.Τοπολάνεκ θεωρεί καθοριστικής σημασίας τόσο για την οικονομική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Μια άλλη προτεραιότητα του προγράμματος εργασίας της τσεχικής προεδρίας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, η Τσεχική Δημοκρατία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Βαλκανίων πριν από το καλοκαίρι.

Με σύνθημα «Μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς», η τσεχική προεδρία πιστεύει ότι με την εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό.

Δικτυακός τόπος της τσεχικής προεδρίας češtinaEnglishfrançais.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι