Sti

Tjekkiet ved roret - 05/01/2009

Tjekkiet overtager for første gang det roterende formandskab for EU.

Tjekkiet overtog formandskabet den 1. januar og kastede sig straks over den tiltagende konflikt i Gazastriben, som kontrolleres af Hamas. Den tjekkiske udenrigsminister har ledet en EU-mission til Mellemøsten češtinaEnglishfrançais for at få en fredsaftale på plads mellem Israel og Hamas.

Den tjekkiske regering har også presset på for at få Rusland og Ukraine til at løse en konflikt om naturgas, der brød ud et par dage, før det tjekkiske formandskab begyndte. EU vil fortsat holde et vågent øje med situationen, som kan påvirke forsyningerne til hele Europa.

Tjekkiet, der kom med i EU i 2004, overtager det halvårlige formandskab češtinaEnglishfrançais på et tidspunkt, hvor EU står over for store udfordringer. En af de største opgaver bliver at føre tilsyn med finanspakken på 200 milliarder euro, som EU's ledere gav grønt lys for under det franske formandskab i andet halvår af 2008.

I sit formandskabsprogram forklarer Tjekkiet, at man vil søge at løse EU's økonomiske problemer ved at øge konkurrenceevnen og tilliden blandt forbrugerne og ejere af mindre virksomheder.

En anden prioritet er energipolitikken, som premierminister Mirek Topolánek ser som "en balancegang mellem hensynet til miljøet og Europas konkurrencedygtighed og energisikkerhed". I det næste halve år vil Mirek Topolánek holde gang i debatten om spredning af energiforsyningen og nye energinet.

Under formandskabet bliver der holdt valg til Europa-Parlamentet. Tjekkiet står også for at udpege den nye EU-Kommission, som begynder samtidig med det nye parlament.

Under sit formandskab vil Tjekkiet også sætte fokus på forbindelserne mellem EU og USA. Mirek Topolánek ser det som en nødvendighed både for det økonomiske samarbejde og for Europas sikkerhed.

Et andet vigtigt punkt på det tjekkiske arbejdsprogram er at bringe det vestlige Balkan tættere på EU. Sidst på foråret er landet vært for et topmøde mellem EU og Balkanlandene.

Formandskabets slogan er "Europa uden barrierer". Tjekkiet håber, Europa kan stå distancen i den globale økonomiske konkurrence, hvis man fjerner hindringerne for den frie bevægelighed for varer, penge arbejdstagere og tjenesteydelser.

Det tjekkiske formandskabs websted češtinaEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links