Навигационна пътека

Чешката република поема кормилото - 05/01/2009

Чешката република поема за пръв път ротационното председателство на Европейския съюз.

След като поеха председателството на 1 януари, чехите предприеха бързи действия в отговор на засилващия се конфликт в контролираната от Хамас ивица Газа. Чешкият министър на външните работи оглави мисия на ЕС в Близкия изток češtinaEnglishfrançais , която се опита да посредничи за постигане на мирно споразумение между Израел и Хамас.

Чешкото правителство настоя пред Русия и Украйна да разрешат спора за природния газ, започнал броени дни преди новата година. ЕС ще продължи да следи положението, което може да се отрази на доставките за цяла Европа.

Чешката република, присъединила се към ЕС през 2004 г., поема шестмесечното председателство češtinaEnglishfrançais в труден за Европа момент. Една от най-важните ѝ задачи ще бъде да контролира изпълнението на пакета от данъчни стимули на стойност 200 млрд. евро, одобрен от лидерите на ЕС по време на френското председателство през втората половина на 2008 г.

В програмата си за председателството Чешката република češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska заявява, че ще потърси решение на икономическите проблеми на ЕС, като повиши конкурентоспособността и доверието сред потребителите и собствениците на малки предприятия.

Друг приоритет е енергийната политика, определяна от премиера Мирек Тополанек като „търсене на баланс между нуждите на околната среда и съхраняването на конкурентоспособността и енергийната сигурност в Европа“. През следващите шест месеца г-н Тополанек ще се стреми към непрекъснат дебат за диверсификация на енергийните източници и нови енергийни мрежи.

Председателството ще съвпадне с изборите за Европейски парламент. Чешката република češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska ще трябва да започне назначаването на нова Комисия, която ще заработи едновременно с новия парламент.

По време на председателството си Чешката република иска да акцентира и върху отношенията ЕС-САЩ. Г-н Толопанек смята това за много важно за икономическото сътрудничество и европейската сигурност.

Друг приоритет в работната програма е сближаването на Западните Балкани с ЕС - Чешката република ще бъде домакин на срещата на върха ЕС-Балкани преди настъпването на лятото.

„Европа без бариери“ е мотото на председателството. Чехите се надяват премахването на пречките пред свободното движение на стоки, пари, работници и услуги да позволи на Европа да отстоява позициите си в световната икономическа надпревара.

Уебсайт на чешкото председателство češtinaEnglishfrançais .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки