Sökväg

Kreativa lösningar - 24/12/2008

Logotypen för Europeiska året för kreativitet och innovation © EC

År 2009 är Europeiska året för kreativitet och innovation.

Varje år väljer EU en kampanj för att uppmärksamma en särskild fråga. År 2009 ägnas åt kreativitet och innovation. Under året kommer hundratals konferenser, projekt och utställningar att äga rum runtom i Europa. Syftet är att göra folk medvetna om att det krävs kreativa lösningar på dagens problem.

EU har länge ansett att kreativt tänkande är nyckeln till framgång i en global ekonomi. Innovation är en viktig del i både EU-kommissionens klimatpaket och planen som ska blåsa nytt liv i EU:s ekonomi, som just nu går igenom den värsta konjunkturnedgången på länge.

Officiellt inleds Europeiska året för kreativitet och innovation English först den 7 januari med en konferens och gala i Prag. Men året har redan tjuvstartat med en konsert där alla instrument var gjorda av färska grönsaker! Senare under året kommer det att hållas en rad debatter i Bryssel om hur man kan uppmuntra djärva nya idéer och hur samhället kan dra nytta av dem.

Dagens samhälle drivs framåt av snabb innovation. I takt med att EU övergår till en kunskapsbaserad ekonomi måste vi bli mer kreativa. Vi måste framför allt lära oss att se förändringar som en möjlighet och vara mottagliga för olika strategier.

Lärarna har en viktig och svår roll. De kommer i allt större utsträckning att tvingas kompromissa mellan traditionella utbildningskrav och behovet att ge ungdomar så kallad mjuk kompetens som initiativförmåga, menar utbildningskommissionär Ján Figeľ.

Kampanjen kommer att bidra till EU-ländernas samarbete i utbildnings- och kulturfrågor. Den kommer också att bidra till verksamheten inom områden som näringsliv och sysselsättning.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar