Navigacijska pot

Ustvarjalne rešitve - 24/12/2008

Logotip evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnosti © EC

Leto 2009 je evropsko leto ustvarjalnosti in inovativnosti.

Vsako leto Evropska komisija izbere posebno temo za kampanjo. Tema leta 2009 je ustvarjalnost in inovativnost. V tem letu bo po vsej Evropi na stotine konferenc, projektov in razstav poskušalo ozaveščati in opozarjati na potrebo po izvirnih rešitvah za izzive današnjega časa.

Evropska komisija se že dalj časa zaveda, da je ustvarjalno razmišljanje ključ do uspeha v svetovnem gospodarstvu. Inovativnost je bistveni del paketa ukrepov Evropske komisije proti podnebnim spremembam in njenega načrta o oživljanju gospodarstva EU, ki ga je prizadela najhujša kriza v zadnjih desetletjih.

Čeprav bo uradni začetek evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnosti English 7. januarja s slavnostno konferenco v Pragi, pa je za nami že en dogodek – koncert, ki so ga izvedli z instrumenti iz sveže zelenjave! Pozneje letos bo Bruselj gostil vrsto razprav o tem, kako spodbujati drzne nove zamisli in kakšno korist ima lahko družba od njih.

Današnji svet poganjajo hitre inovacije. Če naj gospodarstvo EU vedno bolj temelji na znanju, mora razvijati tudi svojo ustvarjalnost. Evropski državljani se morajo naučiti sprejemati spremembe in nove strategije.

Učitelji imajo torej ključno, vendar težko nalogo. Po mnenju komisarja Jána Figela bodo morali vedno bolj iskati ravnotežje med tradicionalnimi učnimi zahtevami in potrebo, da mlade ljudi opremijo z „mehkimi“ spretnostmi, denimo s smislom za pobudo.

Kampanja bo pomagala oblikovati program EU za sodelovanje med državami članicami na področju izobraževanja in kulture. Pomagala bo tudi pri oblikovanju politik na drugih področjih, denimo v podjetništvu in zaposlovanju.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave