Kruimelpad

Creatieve oplossingen - 24/12/2008

Logo van het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie © EC

2009 is het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie.

De EU kiest elk jaar een thema voor een campagne waarmee zij de aandacht op een bepaalde kwestie wil vestigen. Het jaar 2009 zal in het teken van creativiteit en innovatie staan. Tijdens dit jaar worden er in heel Europa honderden conferenties, projecten en tentoonstellingen aan dit onderwerp gewijd. Het doel is mensen ervan bewust te maken dat de problemen van vandaag vindingrijke oplossingen vereisen.

De EU erkent al sinds jaar en dag dat creatief denken de sleutel tot succes op de wereldmarkt is. Innovatie is een essentieel onderdeel van zowel het EU-klimaatveranderingspakket als het plan voor het herstel van de EU-economie, die nu de zwaarste inzinking in decennia doormaakt.

Hoewel het jaar van creativiteit en innovatie English officieel pas op 7 januari met een conferentie en een gala in Praag van start gaat, heeft er al een evenement plaatsgevonden: een concert met instrumenten gemaakt van verse groenten! Later in het jaar zal er een reeks debatten in Brussel worden gehouden over hoe moedige, nieuwe ideeën gestimuleerd kunnen worden en hoe de maatschappij daar beter van kan profiteren.

Snelle innovatie is vandaag de dag erg belangrijk. Nu de EU steeds meer een kenniseconomie wordt, moet zij haar creatieve potentieel benutten. Europeanen moeten leren open te staan voor verandering en voor verschillende strategieën.

Onderwijzers spelen hierbij een centrale (en moeilijke) rol. Volgens eurocommissaris Ján Figeľ zullen zij de traditionele leerdoelen steeds meer moeten combineren met de noodzaak om jongeren "zachte" vaardigheden, zoals initiatief nemen, aan te leren.

De campagne zal de EU-landen ertoe aanzetten meer samen te werken op het vlak van onderwijs en cultuur. Ook andere beleidsterreinen, zoals handel en werkgelegenheid, zullen hierdoor een impuls krijgen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links