Navigációs útvonal

Kreatív megoldások - 24/12/2008

A kreativitás és innováció európai évének logója © EC

Az Európai Unió 2009-re meghirdette a kreativitás és innováció európai évét.

Az Európai Unió minden évben más-más fontos témát állít reflektorfénybe az általa indított kampányok keretében. Ennek a törekvésnek a jegyében 2009-et a kreativitás és innováció európai évének nyilvánította. A jövő esztendő folyamán konferenciák, projektek és kiállítások százai hívják majd fel az emberek figyelmét Európa-szerte arra, mennyire fontos újszerű megoldásokat találni napjaink kihívásaira.

Az Unió már régen felismerte, hogy kreatív gondolkodás nélkül nem lehet sikereket elérni a globális gazdaság korában. Az innováció hangsúlyos szerepet kap az éghajlatváltozás megfékezését célzó európai bizottsági intézkedéscsomagban, és fontos eleme annak az európai tervnek is, mely az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságát megélő uniós gazdaság talpra állítására irányul.

A kreativitás és innováció európai éve English hivatalosan január 7-én indul; a nyitókonferenciának és -ünnepségnek Prága ad majd otthont. Egy kampányrendezvényre ennek ellenére már idén is sor került: a szerencsések jelen lehettek azon a koncerten, melyen a Bécsi Zöldségzenekar zenészei friss zöldségekből készített „hangszereket” szólaltattak meg. 2009 folyamán Brüsszelben vitasorozat várja az érdeklődőket, ahol a résztvevők áttekintik, hogyan lehet a merész, új gondolatok megszületését elősegíteni, és azokat még inkább a társadalmi jó szolgálatába állítani.

Az innováció üteme meghatározó a gazdasági jólét szempontjából. A tudásalapú gazdaság kiépítése során az Európai Uniónak ki kell bontakoztatnia kreativitását. Különösen fontos, hogy az európaiak megtanuljanak együtt élni a változásokkal, és nyitottak legyenek a legkülönbözőbb stratégiákra.

A tanárokra e tekintetben döntő – és igen nehéz – feladat hárul. Nemcsak a hagyományos oktatási követelményeket kell szem előtt tartaniuk, hanem egyre inkább arra is törekedniük kell, hogy diákjaikat ún. „puha” készségekkel, így például kezdeményezőkészséggel is felruházzák, mutatott rá Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásügyért felelős tagja.

A kreativitás és innováció jegyében indított kampány elő fogja segíteni, hogy az EU célkitűzéseinek megfelelően az oktatásügy és a kultúra terén elmélyüljön a tagállamok közötti együttműködés. A kezdeményezés más szakpolitikai területeken (pl. vállalkozáspolitika, foglalkoztatás) is éreztetni fogja hatását.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek