Sökväg

Vad har EU gjort för dig under 2008? - 22/12/2008

En pojke bär en halsduk med EU-stjärnorna på

Det är dags att sammanfatta vad EU har gjort under året för att förbättra vår vardag.

Äntligen är det julafton. Det välstädade huset är fyllt av juldekorationer och hela familjen är samlad. Föräldrarna har äntligen semester och kan stå och pyssla i köket. Medan julmaten puttrar på spisen öppnar barnen sina julklappar från morföräldrarna, som kommit på besök.

Tro det eller ej – även i denna familjeidyll har EU ett finger med i spelet. Tack vare EU:s nya kemikalielagstiftning är rengöringsmedlen säkrare både för användarna och miljön. Föräldrarna vet vad som finns i maten, eftersom EU har infört bättre regler för märkning och barnen kan leka tryggt i vetskap om att EU har förbjudit farliga leksaker. Men det är inte allt. Idag har tillfälligt anställda samma rätt till betald semester som fast anställda och personer med nedsatt rörlighet har rätt till samma komfort som alla andra när de reser med flyg.

I familjens vardagsrum står TV:n på. På nyheterna talas det om finanskris, konflikter runtom i världen, naturkatastrofer och klimatförändringar – EU har haft fullt upp under det gångna året.

EU har bland annat hjälpt offren för en rad humanitära katastrofer och skickat observatörer för att hålla ett öga på olika val och fredsprocessen i Georgien Englishfrançais.

Under de senaste månaderna har EU-institutionerna arbetat för högtryck tillsammans med medlemsländerna för att ta fram en gemensam plan för att lösa finanskrisen DeutschEnglishfrançaisportuguês. Euron har mer än någonsin tidigare visat sig vara en stabiliserande faktor. I november föreslog kommissionen en satsning på 200 miljarder euro för att hjälpa arbetstagare, hushåll och företag att ta sig igenom krisen.

Kommissionen vill bland annat se fler investeringar i grön teknik (särskilt i energi-, transport-, och byggsektorn) och på så sätt stärka EU:s framträdande position i kampen mot klimatförändringarna DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar