Navigacijska pot

Evropska unija in njeni državljani v letu 2008 - 22/12/2008

Deček s šalom v barvah Evropske unije

Pregled ukrepov, s katerimi želi EU izboljšati življenje svojih državljanov.

Napočil je dolgo pričakovani dan. Vsa družina je zbrana v lepo pospravljeni hiši. Oče, ki si je končno le lahko privoščil dopust, kuha in skrbi, da bo vse v najlepšem redu. Otroci nestrpno odvijajo darila, stari starši, ki so pripotovali iz Španije, jih razneženo opazujejo.

Ukrepi Evropske unije so sicer nevidni, vendar jih je v tej spokojni družinski podobi povsod zaznati. Čistilna sredstva so zaradi nove zakonodaje o kemičnih snoveh varnejša za uporabnike in za okolje; izbira in nakup živil za večerjo sta bila lažja zaradi ustreznejše nalepke; otroci se lahko mirno igrajo, saj so nevarne igrače prepovedane v Evropski uniji. Toda ukrepov EU s tem še ni konec. Zdaj imajo do plačanega dopusta pravico tudi delavci za določen čas, ne samo stalno zaposleni; invalidi in težje gibljivi imajo na letalskih letih pravico do enakega udobja kot drugi potniki.

V dnevni sobi je slišati glas televizijske novinarke: finančna kriza, spopadi, naravne nesreče, podnebne spremembe. Evropska unija se je leta 2008 odzvala na vse te pomembne dogodke.

Pomagala je žrtvam humanitarnih nesreč, njeni opazovalci so spremljali potek volitev in mirovni proces v Gruziji Englishfrançais.

Zadnje mesece so institucije EU skupaj z državami članicami neutrudno iskale in usklajevale rešitve za finančno krizo DeutschEnglishfrançaisportuguês. Evro se je tokrat še bolj kot doslej izkazal kot stabilizirajoči dejavnik. Evropska komisija je novembra predlagala načrt za oživitev gospodarstva v vrednosti 200 milijard EUR, da bi pomagala zavarovati delavce, gospodinjstva in podjetja.

S tem načrtom se zavzema za večje naložbe v zelene tehnologije (v energetskem, prometnem, gradbenem in drugih sektorjih) in tako krepi vodilno vlogo Evropske unije v boju proti podnebnim spremembam DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave