Kruimelpad

De EU en u in 2008 - 22/12/2008

Jongen met sjaal in de kleuren van de Europese vlag.

Wat heeft de Europese Unie in 2008 eigenlijk gedaan om ons dagelijks leven aangenamer te maken?

Eindelijk is het zover. Het huis aan kant, het hele gezin bij elkaar. Vader heeft eindelijk weer eens vakantie en zet in de keuken zijn beste beentje voor. Terwijl het eten zachtjes staat te pruttelen, pakken de kinderen vol ongeduld hun cadeautjes uit onder het goedkeurend oog van hun grootouders die net zijn teruggekomen van hun vakantie aan de Middellandse Zee.

Hoewel je er niets van ziet, speelt de EU op allerlei manieren een belangrijke rol in dit huiselijke tafereel. Dankzij nieuwe wetgeving voor chemische stoffen zijn schoonmaakmiddelen inmiddels een stuk veiliger voor mens en milieu, de ingrediënten voor je maaltijd kun je beter kiezen door de duidelijker etiketten en de kinderen kun je met een gerust hart laten spelen, want de EU bepaalt de veiligheidsvoorschriften voor speelgoed. Maar de EU doet nog meer. Dankzij de EU hebben uitzendkrachten, net als vast personeel, recht op betaalde vakantie en kunnen mensen met een handicap net zo goed het vliegtuig nemen als mensen zonder handicap.

In de woonkamer staat de tv nog aan, het journaal is bezig. Financiële crisis, conflicten, natuurrampen, klimaatverandering: in 2008 is de EU op al die fronten in actie gekomen.

Zo heeft de Europese Unie slachtoffers van humanitaire rampen geholpen, overal ter wereld verkiezingen in goede banen geleid en het vredesproces in Georgië Englishfrançais actief ondersteund.

De laatste maanden hebben de Europese instellingen samen met de EU-landen alles in het werk gesteld voor een gecoördineerde aanpak van de financiële crisis DeutschEnglishfrançaisportuguês. Daarbij heeft de euro, als stabiele munt, meer dan ooit zijn nut bewezen. In november heeft de Commissie een plan van 200 miljard euro voorgesteld om de economie te stimuleren en werknemers, gezinnen en ondernemingen te beschermen.

Het plan wil vooral zorgen voor meer investeringen in groene technologie (energie, vervoer, bouw enz.) waardoor Europa nog duidelijker het voortouw neemt in de strijd tegen klimaatverandering DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links