Navigációs útvonal

Mit tett Önért az Európai Unió 2008-ban? - 22/12/2008

Az EU színeivel díszített sálat viselő kisfiú

Ízelítő a polgárok mindennapi életének javításáért tett uniós intézkedésekről.

Elérkezett a várva várt nap: a gondosan kitakarított házban összegyűlt a család apraja-nagyja. Az apa, akinek végre sikerült szabadnapot kivennie, a tűzhely mellett az utolsó simításokat végzi az ünnepi vacsorán. Amíg az étel fő, a gyerekek izgatottan bontogatják a csomagokat. A nagypapa, aki Spanyolországból érkezett az ünnepekre, meghatottan figyeli, mennyire örülnek unokái az ajándékba kapott játékoknak.

Észrevétlenül ugyan, de a meghitt családi jelenet zavartalanságához az Európai Unió is hozzájárult, például a vegyi anyagokról szóló új előírásoknak köszönhetően biztonságos és környezetbarát takarítószerekkel, az ünnepi vacsora hozzávalóinak gondos kiválasztásánál támpontot nyújtó élelmiszer-címkézési rendszerrel vagy a gyermekek kockázatmentes szórakozását garantáló játékbiztonsági rendelkezésekkel. Az Unió tevékenységének jótékony hatása azonban ezzel még nem ért véget. Az EU-nak köszönhetően jelenleg már az ideiglenes szerződéssel foglalkoztatott dolgozók is vehetnek ki fizetett szabadságot, a légi társaságok pedig kötelesek a mozgásukban korlátozott utasaik részére is ugyanolyan kényelmet biztosítani, mint a többiek számára.

Míg a család ünnepel, a televízió a nappaliban híreket sugároz. Legyen szó gazdasági válságról, fegyveres konfliktusokról, természeti csapásokról vagy éghajlatváltozásról, az Európai Unió 2008-ban is mindenütt az események középpontjában állt.

Segítséget nyújtott a humanitárius katasztrófák áldozatainak, megfigyelői pedig világszerte ellenőrizték a választások menetét, illetve nyomon követték a grúz Englishfrançais békefolyamatokat.

Az utóbbi hónapok során az európai intézmények minden erejükkel azon voltak, hogy a tagállamokkal közösen összehangolt válaszlépéseket dolgozzanak ki a pénzügyi válság megoldására DeutschEnglishfrançaisportuguês. A vészterhes időkben az euró minden eddiginél inkább tanúbizonyságot tett stabilizáló szerepéről. A Bizottság novemberi javaslatában azt szorgalmazta, hogy az Unió 200 milliárd euróval támogassa a gazdaság fellendítését, ezzel a munkavállalók, a háztartások és a vállalkozások védelmét szolgálva.

Tervében a Bizottság ösztönzi a zöldtechnológiákba való befektetések növelését (többek közt az energiaszektorban, a közlekedési és szállítási ágazatban és az építőiparban) annak érdekében, hogy Európa továbbra is megőrizhesse az éghajlatváltozás elleni küzdelemben DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski játszott vezető szerepét.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek