Навигационна пътека

ЕС и вие през 2008 г. - 22/12/2008

Момче с шал в цветовете на Европа

Равносметка на мерките, предприети от Европейския съюз за подобряване на живота на гражданите.

Дългоочакваният ден настъпи. Цялото семейство е събрано в елегантна къща. Бащата, който най-накрая е успял да си вземе отпуск, се труди край готварската печка всичко да бъде наред. Докато ястията се приготвят, нетърпеливите деца разопаковат играчките си под разнежения поглед на пристигналите от Испания баба и дядо.

Невидимите действия на ЕС са навсякъде в тази спокойна семейна картина. Благодарение на новото законодателство за химичните вещества, препаратите за почистване са по-безопасни за потребителите и околната среда; продуктите за ястията са избрани грижливо благодарение на по-доброто етикетиране, а децата могат да се забавляват в пълна безопасност, тъй като ЕС забрани опасните играчки. Действията на Съюза обаче не спират дотам. Временно наетите работници вече имат право на платен отпуск като постоянно наетите, а хората с намалена подвижност, пътуващи със самолет, имат право на същите удобства като останалите.

В хола включеният телевизор предава новини. Финансова криза, конфликти, природни бедствия, изменение на климата: през 2008 г. ЕС взе участие във всички актуални събития.

Той помогна на жертвите на хуманитарни бедствия и изпрати наблюдатели, за да следят за правилното провеждане на избори или мирния процес в Грузия Englishfrançais .

През последните месеци европейските институции работеха неуморно заедно със страните членки за намиране на координирани решения във връзка с финансовата криза DeutschEnglishfrançaisportuguês . В тази връзка еврото повече от всякога доказа стабилизиращата си роля. През ноември Комисията предложи план за икономическо възстановяване на стойност 200 млрд. евро, за да бъдат защитени работещите, домакинствата и предприятията.

По-конкретно този план предлага увеличаване на инвестициите в екотехнологиите (в секторите на енергетиката, транспорта, строителството и др.), което ще засили позициите на Европа в борбата срещу изменението на климата DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки