Navigacijska pot

EU in državljani: miti in dejstva - 21/08/2008

Novinarji s televizijskimi kamerami na novinarski konferenci v stavbi Komisije Berlaymont

Če se vam zdijo nekateri časopisni naslovi o EU preveč neverjetni, da bi bili resnični, so mogoče ravno to – izmišljotina.

„EU na skrivaj sprejela prepoved zgodovinskih površinskih mer“, „Bruselj želi utišati škotski nacionalni instrument“, „EU omejuje hitrost na nemških cestah“.

Vsak dan se veliko piše o pobudah EU. Večina medijev si prizadeva objektivno poročati, vendar so tudi izjeme Englishfrançais, ki običajno pritegnejo več pozornosti, ker izkoriščajo bojazen državljanov EU pred močjo „bruseljskih evrokratov“. Tako so naslednje novice sicer zanimive, vendar tudi zavajajoče.

Več britanskih časopisov je junija poročalo, da želi EU odpraviti površinsko mero aker, ki se uporablja v angleško govorečih državah. V resnici je to samo odraz že veljavnih praks.

Velika Britanija je v zadnjih dvajsetih letih aker v praksi nadomestila z metrično enoto hektar, ki se uporablja drugod po Evropi. Vladni organi zdaj pri poslovanju s kmeti in vpisu zemljišč v zemljiško knjigo redno uporabljajo hektar (2,47 akra). Zasebni lastniki zemljišč lahko sicer še vedno uporabljajo akre za svojo posest, vendar morajo navesti tudi ustrezno vrednost v hektarjih.

Časopisi tudi niso poročali, da je sprememba del predloga EU, ki Veliki Britaniji omogoča, da ohrani druge nemetrične enote, kot sta milja in pinta, ki ne predstavljata nobene ovire za trgovino.

V nekem drugem dvomljivem članku je britanski časnik The Sunday Times 20. aprila objavil, da bodo morali zaradi novih predpisov EU o zdravju in varnosti dudači „v tišini“ igrati na svoje dude. Treba je pojasniti, da EU ne namerava utišati igralcev tradicionalne škotske glasbe.

Želi pa si omejiti njihovo izpostavljenost pretiranemu hrupu, ki lahko pri mnogih glasbenikih povzroči okvaro sluha. To se lahko doseže na mnogo načinov, ne da bi morali glasbeniki zato odložiti svoje instrumente. Nekateri glasbeniki uporabljajo posebne čepke za ušesa ter materiale za absorpcijo zvoka ali ublažitev njegove jakosti.

V nasprotju s člankom, ki ga je 26. marca objavil nemški spletni portal Welt online, EU prav tako ne namerava omejiti hitrosti na nemških avtocestah. Nemško novičarsko spletišče je kot vir navedlo okoljske skupine, ki so trdile, da naj bi Komisija do konca leta 2010 sprejela omejitve za izboljšanje varstva podnebja in varnosti v cestnem prometu.

Res je, da EU želi do leta 2010 prepoloviti število smrtnih žrtev prometnih nesreč. Kljub temu Evropska komisija voznikom, ki radi pohodijo stopalko za plin, zagotavlja, da nima nobenih pristojnosti za uvedbo omejitev hitrosti v Nemčiji ali kateri koli drugi državi.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave