Cale de navigare

UE şi cetăţenii săi: să lămurim lucrurile - 21/08/2008

Jurnalişti cu camere video, la o conferinţă de presă în clădirea Berlaymont

Se întâmplă uneori ca anumite titluri de primă pagină despre UE să sune prea ciudat pentru a fi adevărate – poate pentru că de fapt sunt mai mult ficţiune decât realitate.

„UE interzice unităţile de măsură tradiţionale utilizate pentru măsurarea suprafeţelor de teren.” „Bruxelles-ul reduce la tăcere sunetul Scoţiei.” „UE vrea să aplice limite de viteză pe autostrăzile Germaniei.”

În fiecare zi se scriu mii de articole despre iniţiativele Uniunii.Cea mai mare parte a articolelor îşi îndeplinesc rolul informativ, însă există şi câteva excepţii Englishfrançais. Tocmai acestea captează atenţia publicului, întrucât exploatează temerile cetăţenilor cu privire la puterea pe care o au eurocraţii de la Bruxelles. Iată câteva exemple de ştiri care sunt interesante ca divertisment, dar sunt de natură să deformeze realitatea.

În iunie, câteva publicaţii britanice scriau că UE desfiinţează acrul, una din unităţile de măsură folosite în ţările vorbitoare de limba engleză. Realitatea este însă că schimbările pur şi simplu reflectă o evoluţie reală.

În ultimii 20 de ani, autorităţile din Regatul Unit au înlocuit treptat acrul cu hectarul, unitatea de măsură metrică utilizată în restul Europei. Guvernul britanic foloseşte în mod uzual hectarul (echivalentul a 2,47 acri) în sectorul agricol şi cadastrul funciar. Proprietarii de terenuri pot continua să folosească acrul pentru a-şi prezenta proprietatea, dar trebuie să adauge echivalentul în hectare.

Articolul uită să arate că această schimbare este doar o parte a propunerii care ar permite Regatului Unit păstrarea altor unităţi de măsură non-metrice, cum ar fi mila şi pinta, care nu pun probleme în desfăşurarea comerţului.

Ziarul „The Sunday Times” publica, în ediţia sa din 20 aprilie, o altă informaţie incorectă, afirmând că noile norme europene cu privire la sănătate şi securitate ar putea „reduce la tăcere” sunetul cimpoaielor. Trebuie să spunem de la bun început că UE nu are nici cea mai mică intenţie de a pune capăt cântecului muzicienilor tradiţionali ai Scoţiei.

Obiectivul propunerii este de fapt să reducă expunerea la niveluri sonore excesive, care afectează auzul membrilor orchestrelor. Există multe modalităţi practice prin care aceştia pot fi protejaţi, fără a-i opri să cânte. Unele orchestre folosesc dopuri speciale de pus în urechi şi materiale sau dispozitive cu proprietăţi de absorbţie fonică care micşorează numărul decibelilor.

UE nu are niciun plan referitor la impunerea unor limite de viteză pe autostrăzile germane, contrar informaţiilor publicate de „Welt online” în data de 26 martie. Citând anumite grupuri implicate în protecţia mediului, sursa germană afirma că, până la sfârşitul anului 2010, Comisia ar urma să impună limite de viteză, ca măsură de combatere a schimbărilor climatice şi de ameliorare a siguranţei rutiere.

UE şi-a propus, într-adevăr, să reducă la jumătate numărul deceselor rezultate în urma accidentelor rutiere, până în 2010. Spre bucuria şoferilor vitezomani însă, Comisia nu are autoritatea să impună limite de viteză, în Germania sau în orice altă ţară.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile