Kruimelpad

EU moet weer eurofabels ontkrachten - 21/08/2008

Journalisten met tv-camera's tijdens persconferentie van de Europese Commissie in het Berlaymontgebouw

Het nieuws uit Brussel is vaak te gek voor woorden. Maar klopt het ook allemaal? Nee dus.

"Bemoeizuchtige EU schaft eeuwenoude oppervlaktematen af." "Geluidsnormen uit Brussel doodsteek voor Schotse cultuur." "EU beperkt snelheid op Duitse snelwegen."

Iedere dag schrijven de kranten pagina's vol over nieuwe EU-plannen. De meeste media checken wat ze brengen, maar er zijn helaas uitzonderingen Englishfrançais . En die verzinsels krijgen veel aandacht, omdat ze inspelen op de angst voor die onbekende eurocraten in Brussel. Het levert leuke lectuur op, maar het is vooral erg misleidend.

In juni schreven enkele Britse kranten over de afschaffing van de acre, een oppervlaktemaat die in Engelstalige landen wordt gebruikt. Dat moest van Brussel, zo werd gezegd. Terwijl de regels gewoon worden aangepast aan de realiteit.

Al 20 jaar gebruiken Britse ambtenaren de hectare, de metrische eenheid die we bijna overal in Europa kennen, in plaats van de acre. Voor de landbouwadministratie en landmetingen gebruikt de overheid inmiddels altijd de hectare (die overeenkomt met 2,47 acre). Particulieren mogen de oppervlakte van hun grond nog in acres uitdrukken, als ze het equivalent in hectares er maar bij zetten.

Wat de journalisten niet zeiden, is dat deze aanpassing deel uitmaakt van een EU-voorstel om andere niet-metrische eenheden, zoals de mijl en de pint, te beschermen. Die vormen immers geen probleem voor de handel.

Volgens een ander alarmerend bericht in The Sunday Times op 20 april werd doedelzakspelers het zwijgen opgelegd door nieuwe EU-regels voor gezondheid en veiligheid. Voor alle duidelijkheid: de EU is niet van plan zich in welk opzicht dan ook met de traditionele muziek van Schotland te bemoeien.

Wel wil de EU de blootstelling aan decibels, die al veel orkestleden gehoorschade heeft bezorgd, beperken. Maar dat betekent niet dat musici moeten stoppen met spelen. Sommige orkesten gebruiken al speciale oordoppen of geluiddempend materiaal om het volume te beperken.

En dan die snelheidsbeperkingen op de "Autobahn". De EU heeft totaal geen plannen in die richting, in tegenstelling tot wat er op 26 maart verscheen in Welt online. Dit Duitse nieuwskanaal citeerde milieuorganisaties die beweerden dat de Europese Commissie voor 2010 zulke maatregelen zou willen nemen met het oog op het milieu en de verkeersveiligheid.

De EU wil inderdaad het aantal verkeersslachtoffers tegen 2010 halveren, maar de Commissie is niet eens bevoegd om in Duitsland of waar dan ook snelheidsbeperkingen op te leggen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links