Navigointipolku

Miten tosia ovat tietosi EU:sta? - 21/08/2008

Toimittajia tv-kameroiden kanssa osallistumassa tiedotustilaisuuteen komission Berlaymont-rakennuksessa

Jos jotkin EU: sta kertovat otsikot vaikuttavat liian ällistyttäviltä ollakseen totta, on hyvin mahdollista, että ne eivät todellakaan pidä paikkaansa.

"EU kieltää perinteisten pinta-alamittojen käytön." "Bryssel vaientaa Skotlannin sydänäänet." "EU haluaa rajoittaa nopeutta Saksan moottoriteillä."

EU: n toiminnasta kirjoitetaan palstametreittäin joka päivä. Useimmiten uutisoinnissa pyritään vilpittömään tiedottamiseen, mutta poikkeuksiakin Englishfrançais on. Vääristellyt uutiset saavat usein runsaasti huomiota, koska ne ruokkivat pelkoa Brysselin eurokraattien vallasta. Jotkin uutiset voivat olla taitavasti kirjoitettuja mutta sisällöltään harhaanjohtavia.

Useat brittilehdet kertoivat kesäkuussa, että EU oli kieltämässä eekkerin mitan, jota käytetään monissa englanninkielisissä maissa pinta-alan yksikkönä. Eekkeri on kuitenkin ollut jo katoamassa käytöstä omia aikojaan, ja EU: n lainsäädäntö seuraa tätä kehitystä.

Viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana Britannian omat viranomaiset ovat luopuneet eekkerin käytöstä ja siirtyneet muualla Euroopassa käytettyyn hehtaarin mittaan. Brittiviranomaiset käyttävät maanviljely- ja maanrekisteröintiasioissa nykyisin mittayksikkönä hehtaaria, joka vastaa 2,47 eekkeriä. Yksityiset maanomistajat voivat edelleen käyttää eekkeriä, mutta heidän on ilmoitettava pinta-alojen vastaavuudet hehtaareina.

Puuttumatta eekkerin katoamiseen EU on sen sijaan ehdottanut, että Iso-Britannia voisi säilyttää muut metrijärjestelmään kuulumattomat mittayksikkönsä kuten mailin ja pintin, jotka eivät vaikeuta kauppaa. Tätä ei uutisessa puolestaan mainittu.

Toinen harhaanjohtava tieto julkaistiin 20.4.2008 The Sunday Times ‑lehdessä. Uutisen mukaan EU: n uudet terveys- ja turvallisuusmääräykset vaientaisivat säkkipillin soittajat. EU: lla ei kuitenkaan ole aikeita kieltää Skotlannin perinteistä musiikkia.

Sen sijaan EU haluaa rajoittaa liialliselle melulle altistumista, joka aiheuttaa kuulo-ongelmia monille orkesterimuusikoille. Tähän on erilaisia käytännön ratkaisuja, jotka eivät estä muusikkoja edelleen soittamasta. Joissakin orkestereissa käytetään erityisiä korvatulppia ja ääntävaimentavia materiaaleja tai laitteita, jotka pitävät äänitason alhaisempana.

EU: lla ei liioin ole mitään suunnitelmia rajoittaa ajonopeuksia Saksan moottoriteillä, vaikka Welt online niin onkin väittänyt (26.3.2008). Tämän saksalaislähteen mukaan ympäristöryhmät olisivat sanoneet, että komissio rajoittaisi nopeuksia vuoden 2010 loppuun mennessä edistääkseen ilmastonsuojelua ja liikenneturvallisuutta.

Totta on, että EU pyrkii puolittamaan liikennekuolemien määrän vuoteen 2010 mennessä, mutta EU: n komissiolla ei ole mitään valtuuksia määrätä Saksan tai minkään muun jäsenmaan nopeusrajoituksista.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä