Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωπαϊκή Ένωση και πολίτες – Αλήθειες και ψέματα - 21/08/2008

Δημοσιογράφοι με τηλεοπτικές κάμερες σε συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της Επιτροπής, Μπερλεμόν

Αν κάποιοι τίτλοι ειδήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται πολύ περίεργοι για να είναι αληθινοί ίσως αυτό οφείλεται ακριβώς στο ότι κινούνται περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας παρά της πραγματικότητας.

“Η ΕΟΚ καταργεί τις παραδοσιακές αγγλοσαξονικές μονάδες μέτρησης.” “Να πάψει να ηχεί η σκωτσέζικη γκάιντα διατάζουν οι Βρυξέλλες.” “Η ΕΕ θέλει να επιβάλει δικά της όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.”

Τόμοι ολόκληροι γράφονται κάθε μέρα για τις δραστηριότητες της ΕΕ. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης καταβάλλουν συνήθως έντιμες προσπάθειες για να ενημερώσουν το κοινό, υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις Englishfrançais όπου γίνεται εκμετάλλευση του φόβου που διακατέχει τους πολίτες για τις εξουσίες των "ευρωκρατών" στις Βρυξέλλες. Τα παρακάτω μπορεί να μας διασκεδάζουν όταν τα διαβάζουμε, δεν παύουν όμως να είναι παραπλανητικά.

Ορισμένες βρετανικές εφημερίδες έγραψαν τον Ιούνιο ότι η ΕΕ οδεύει προς κατάργηση του ακρ (που ισοδυναμεί περίπου με 4 στρέμματα), μιας μονάδας μέτρησης επιφάνειας στις αγγλόφωνες χώρες. Στην πραγματικότητα η αλλαγή αντικατοπτρίζει απλώς μια φυσική εξέλιξη που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι ιθύνοντες του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν αντί του ακρ το εκτάριο, μετρική μονάδα που χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν τώρα κατά κανόνα το εκτάριο (ίσο με 2,47 ακρ) στις συναλλαγές τους με τους αγρότες και κατά την καταγραφή γαιών. Οι ιδιοκτήτες γης μπορούν μεν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το ακρ για να περιγράφουν την περιουσία τους, οφείλουν όμως να αναφέρουν το ισοδύναμο σε εκτάρια.

Παραλήφθηκε επίσης από τα σχετικά δημοσιεύματα η πληροφορία ότι η μετάβαση στο εκτάριο συμπεριλαμβανόταν σε πρόταση της ΕΕ να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί άλλες μη μετρικές μονάδες, όπως το μίλι και η πίντα, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο εμπόριο.

Σε άλλο ψευδές δημοσίευμα, η εφημερίδα The Sunday Times έδινε στις 20 Απριλίου την πληροφορία ότι επρόκειτο να "σωπάσουν" οι γκάιντες σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια. Η ΕΕ δεν έχει βεβαίως καμία πρόθεση να "φιμώσει" τους παραδοσιακούς μουσικούς της Σκωτίας.

Στόχος της είναι ο περιορισμός της έκθεσης σε υπερβολικούς θορύβους, που ευθύνεται για την απώλεια της ακοής πολλών μουσικών που παίζουν σε ορχήστρες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στην πράξη να προστατευθούν οι μουσικοί χωρίς να πάψουν να ασκούν την τέχνη τους. Ορισμένες ορχήστρες χρησιμοποιούν ειδικές ωτασπίδες και υλικά απορρόφησης του ήχου ή συσκευές που διατηρούν χαμηλά την έντασή του.

Όσον αφορά την επιβολή ορίων ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, η ΕΕ δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, αντίθετα προς τα όσα δημοσιεύτηκαν στις 26 Μαρτίου στο Welt online. Στον γερμανικό ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο αναφέρθηκαν ισχυρισμοί ομάδων οικολόγων σχετικά με τη θέσπιση ορίων από την Επιτροπή πριν από το τέλος του 2010 με στόχο την προστασία του κλίματος και την οδική ασφάλεια.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ επιδιώκει τη μείωση στο μισό του αριθμού των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2010. Ας μείνουν ήσυχοι όμως οι οδηγοί που επιμένουν να πατούν γερά το γκάζι: η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα για επιβολή ορίων ταχύτητας στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι