Sökväg

Tiotusentals besöker EU-institutionerna - 11/08/2008

Besökare i Berlaymontbyggnaden under öppet hus-dagen

EU-institutionerna är kanske inte en lika stor attraktion som Versailles, men lockar ändå massor av besökare varje år.

Det kan vara svårt att tänka sig EU-kommissionen som en turistattraktion, särskilt på sommaren när badstränderna lockar allra mest. Men 43 000 personer besökte faktiskt kommissionen i Bryssel förra året.

De flesta kom från Europa, särskilt från grannländerna Frankrike och Tyskland. Mer än hälften av besökarna från länder utanför EU var amerikaner.

Du kan inte räkna med någon guidad visning av den kända Berlaymontbyggnaden där de 27 kommissionärerna har sina kontor. Däremot kan du lära dig mycket om EU under de allmänna presentationer som ges av kommissionens besökstjänst. I det närliggande besökscentrumet ges en och en halv timme långa föredrag, följda av en frågestund. Föredragen är gratis, men du måste vara minst 15 år och delta i en organiserad grupp. Tänk på att boka två-tre månader i förväg.

Journalister, studerande och andra specialgrupper kan få en skräddarsydd informationskonferens på minst en halv och högst två dagar. De får också tillfälle till diskussioner med kommissionens anställda.

Har du svårt att ta dig till Bryssel? Då kan du besöka kommissionens representationskontor i ditt hemland. Representationen kan också ge dig råd om hur du kan få dina utgifter täckta, oavsett var besöket äger rum.

Kommissionen är inte den enda EU-institution som är öppen för besökare. Ministerrådet anordnar också informationskonferenser och Europaparlamentet tar emot både enskilda besökare och grupper till sina lokaler i Bryssel, Strasbourg och Luxemburg. Du kan vara med på ett plenarmöte eller andra evenemang som är öppna för allmänheten.


Om du har frågor kan du ringa till EU:s jourtelefon . Samtalet är gratis och numret är detsamma i hela EU. Du kan även besöka något av de många EU-informationscentrum som finns utspridda i de 27 EU-länderna.

EU-institutionerna håller också öppet hus en dag varje år.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar