Navigacijska pot

Na tisoče obiskovalcev v institucijah EU - 11/08/2008

Dan odprtih vrat na sedežu Komisije v Bruslju

Institucije Evropske unije privabljajo številne obiskovalce, seveda pa se ne morejo primerjati z Versaillesom.

Evropsko komisijo si morda težko predstavljamo kot magnet za turiste, še zlasti v poletnem soncu, ko nas vleče na morje. In vendar je stavbo Berlaymont, sedež Komisije v Bruslju, lani obiskalo 43 000 ljudi.

Večina obiskovalcev je bila iz Evrope, predvsem sosednjih Francije in Nemčije, med tistimi iz držav zunaj Evropske unije so prevladovali ameriški turisti.

Vodenega ogleda po znameniti stavbi Berlaymont in pisarnah 27 komisarjev seveda ni. Obiskovalci pa lahko izvejo marsikaj zanimivega o Evropski uniji na splošnih predstavitvah, ki jih služba za obiskovalce pri Evropski komisiji pripravljav bližnjem središču za obiskovalce. Ta 90-minutna predavanja z odgovori na vprašanja poslušalcevso brezplačna, namenjena so organiziranim skupinam, udeleženci morajo biti stari najmanj 15 let. Dobro se je prijaviti vsaj dva ali tri mesece vnaprej.

Za novinarje, študente in strokovne skupine pripravljajo posebne informativne konference, ki trajajo pol dneva ali največ dva dni. Program konference prilagodijo potrebam, udeleženci se lahko pogovorijo z uslužbenci Komisije.

Je Bruselj predaleč? Obiščite predstavništvo Komisije v svoji državi. Pri njih se tudi pozanimajte, kako je s kritjem stroškov obiska.

Obiskovalcev sta veseli tudi drugi dve instituciji EU. Na Svetu pripravljajo zanje informativne konference, Evropski parlament pa sprejema posameznike in skupine v svojih stavbah v Bruslju, Strasbourgu in Luxembourgu, kjer se lahko udeležijo zasedanja ali javne prireditve.

Vsa dodatna pojasnila priskrbijo uslužbenci v kontaktnem centru EU, ki ga lahko na isto brezplačno telefonsko številko pokličete kjerkoli v Evropski uniji. Oglasite se lahko tudi v katerem od številnih informativnih centrov EU v 27 državah članicah.

Intitucije Evropske unije vsako leto pripravijo dan odprtih vrat za javnost.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave