Kruimelpad

Tienduizenden bezoekers voor EU-instellingen - 11/08/2008

Bezoekers in het Berlaymontgebouw tijdens de open dag

Hoewel ze niet kunnen tippen aan paleizen en kathedralen, trekken de hoofdkantoren van de EU toch talloze bezoekers.

Bij de Europese Commissie denkt u misschien niet meteen aan een gezellig dagje uit, zeker niet in de zomer, als het strand zoveel aantrekkelijker is. Toch kwamen er vorig jaar bij het dagelijks bestuur van de EU niet minder dan 43.000 mensen op bezoek.

De meesten komen uit Europa, vooral uit Frankrijk en Duitsland, niet zo ver weg. Maar er zijn ook bezoekers van buiten de EU, waarvan de helft uit de Verenigde Staten.

Er worden geen rondleidingen gegeven in het zo herkenbare Berlaymontgebouw, waar de 27 Commissaris werken, maar de algemene uitleg die u krijgt in het bezoekerscentrum is ongetwijfeld goed voor uw EU-IQ. U krijgt er een lezing van een kleine anderhalf uur, met na afloop een rondje vragen-en-antwoorden. Het kost niets, maar u moet minstens 15 jaar oud zijn en zich als groep aanmelden. Wees er op tijd bij, de wachttijd bedraagt twee tot drie maanden.

Voor journalisten, studenten en andere speciale groepen kunnen meer gespecialiseerde lezingen en conferenties worden georganiseerd, variërend van een halve dag tot twee dagen. Die programma's worden op ieders wensen afgestemd en de deelnemers krijgen deskundige medewerkers van de Commissie te spreken.

Kunt u niet naar Brussel komen? Ga dan langs bij de vertegenwoordiging in uw land. Dat bureau kan u ook meer vertellen over een bijdrage in de kosten, ongeacht waar het bezoek plaatsvindt.

De Commissie is overigens niet de enige instelling die bezoekers ontvangt. Ook de Raad organiseert voorlichtingsbijeenkomsten, terwijl het Parlement zowel individuele bezoekers als groepen ontvangt in Brussel, Straatsburg en Luxemburg. U kunt er een plenaire vergadering bijwonen of een rondleiding volgen.


Heeft u nog vragen, bel dan Europe Direct . Het kost niets en de advieslijn is vanuit heel Europa op hetzelfde nummer bereikbaar. Of ga naar een van de vele EU-informatiecentra die in alle 27 EU-landen te vinden zijn.

En ten slotte is er de open dag: één dag per jaar zetten alle instellingen hun deuren open voor iedereen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links