Navigációs útvonal

Minden évben több tízezren keresik fel az uniós intézményeket - 11/08/2008

A Berlaymont épület látogatói az uniós nyílt napon

Bár nem lehet a versailles-i palotához hasonlítani őket, az uniós intézmények számtalan látogatót vonzanak.

Az Európai Bizottságra elsősorban nem mint turistalátványosságra gondolunk, és természetesen nem számíthat a nyaralók körében akkora érdeklődésre, mint a napsütötte tengerpartok. Ennek ellenére tavaly 43 ezren látogattak el Brüsszelben az EU végrehajtó intézményébe.

A Bizottságot felkeresők többsége európai, főként a szomszédos Franciaország és Németország állampolgárai. Az Európai Unió határain túlról érkezők több mint fele amerikai.

Bár a 27 biztos irodájának is helyet adó Berlaymont palotában nincs idegenvezetés, a Bizottság látogatásszervező szolgálata által biztosított általános tájékoztató előadások számos új ismerettel gazdagítják az Európai Unió iránt érdeklődők tudását. A közeli látogatóközpontban tartott, 90 perces előadások után kérdéseket lehet feltenni. A részvétel ingyenes. A látogatásszervező szolgálat csak 15 év felettiekből álló csoportokat fogad. Érdemes két-három hónappal a látogatás tervezett időpontja előtt jelentkezni.

Újságírók, diákok és meghatározott érdeklődési körű csoportok bizonyos témákra összpontosító, fél–két napos tájékoztató konferenciákon vehetnek részt. E konferenciák programját a szervezők a csoportok érdeklődési köre szerint állítják össze. A látogatók bizottsági alkalmazottakkal is találkozhatnak.

Azok, akik nem tudnak Brüsszelbe utazni, saját hazájukban is ellátogathatnak a Bizottsághoz. Erre a Bizottság képviseletei adnak lehetőséget. A képviseletek tájékoztatják az állampolgárokat arról is, milyen módon lehet az utazási költségek fedezésére támogatáshoz jutni.

A Bizottság nem az egyetlen uniós intézmény, amely látogatókat fogad. Az Európai Unió Tanácsa szintén szervez tájékoztató konferenciákat a nagyközönség számára, az Európai Parlament pedig nemcsak szervezett csoportokat, hanem egyéni látogatókat is szívesen lát brüsszeli, strasbourgi és luxemburgi épületeiben. A plenáris ülések nyitva állnak az érdeklődők előtt, és számos nyilvános rendezvényen is részt lehet venni.

Ha kérdése van az Európai Unióval vagy intézményeivel kapcsolatosan, tárcsázza az EU ingyenes hívószámát, mely az Európai Unióban bárhonnan hívható. Az EU 27 tagállamában számos uniós tájékoztató központ is nyílt, ahova szintén fordulhat kérdéseivel.

Az uniós intézmények minden évben rendeznek nyílt napot, amelyen a nagyközönség megismerkedhet az Európai Unió történetével, célkitűzéseivel, működésével.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek