Навигационна пътека

Десетки хиляди посещават институциите на ЕС - 11/08/2008

Хора, посещаващи сградата „Берлемон“ в деня на отворените врати

Въпреки че не приличат на Версай, институциите на ЕС все пак привличат голям брой посетители

Може би не смятате Европейската комисия за туристическа атракция, особено през лятото, когато слънчевите плажове привличат хората. Но през  миналата година Комисията в Брюксел е била посетена от 43 000 души.

Повечето са европейци, по-специално от близките Франция и Германия. Повече от половината посетители от страни извън ЕС са американци.

Не очаквайте обиколка с екскурзовод из сградата „Берлемон“, където са офисите на 27-те комисари, но презентациите на службата за посетители на Комисията със сигурност ще подобрят познанията ви за ЕС. Те се провеждат в близкия център за посетители и продължават 90 минути, след което има сесия с въпроси и отговори. Презентациите са безплатни, но трябва да сте поне на 15 години и да сте част от организирана група. Трябва да направите резервация два или три месеца по-рано.

За журналисти, учащи и други групи могат да бъдат организирани специализирани информационни конференции, продължаващи от половин ден до максимум два дни.Програмите са съобразени със специфичните интереси и групата разговаря със служители на Комисията.

Не можете да отидете в Брюксел?Все пак можете да посетите Комисията чрез нейното представителство във вашата страна.Там могат да ви дадат и съвет относно средствата за покриване на разходите ви, независимо къде става посещението.

Комисията не е единствената институция на ЕС, която можете да посетите.Съветът на ЕС също предлага информационни конференции, а пък Европейският парламент приема отделни хора и групи в сградите си в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Можете да присъствате на цяло заседание или на публична проява.

Ако все още имате въпроси, съществува гореща линия на ЕС (EU hotline). Обаждането е безплатно и номерът е един и същ в цяла Европа. Можете да посетите и някой от многото информационни центрове на ЕС в 27-те страни членки.

Институциите на ЕС също така веднъж в годината отварят врати за обществеността.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки