Sökväg

Lär känna kommissionärerna på bloggen - 07/08/2008

Margot Wallström framför sin dator

Bloggarna ger inte bara direktkontakt med kommissionärerna – de visar också upp en mer personlig sida av EU:s topptjänstemän.

Margot Wallström rördes till tårar när Ingrid Betancourt fritogs från gerillan i den colombianska djungeln. Janez Potočnik tänkte inte mycket på politik när han gick i skolan. Vladimír Špidla älskar fotboll.

Liksom andra tjänstemän runtom i världen anklagas EU-kommissionärerna ibland för att vara anonyma byråkrater. Men deras bloggar English ger en helt annan bild. Sex av kommissionärerna bloggar regelbundet – senast i raden är Stavros Dimas, Mariann Fischer Boel och Andris Piebalgs.

I sitt senaste inlägg hyllar Margot Wallström English den polske anti-kommunistiske regimkritikern Bronisław Geremek, som avled i en bilolycka i juli. Hon ställer honom i motsats till den f.d. bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadžić, som nyligen greps misstänkt för krigsförbrytelser.

”Båda dessa män spelade en avgörande roll för utvecklingen i de länder de levde i och deras handlande påverkade miljontals människors liv. Men på helt skilda sätt.”

Tidigare i juli välkomnade Wallström nyheten om Ingrid Betancourts frisläppande efter mer än sex år som gisslan. ”Jag måste erkänna att jag fick tårar i ögonen när jag såg Ingrid Betancourts fantastiskt välartikulerade son och syster på presskonferensen i går kväll”, skrev hon.

Vetenskapskommissionär Janez Potočnik English besökte nyligen sin gamla gymnasieskola i Slovenien för att tala om sitt arbete i Bryssel. ”Det väckte många minnen,” skriver han. ”När jag gick i skolan tänkte jag aldrig på politik, EU och sådana saker. Jag var mer intresserad av flickor och idrott – eller tvärtom.”

Sysselsättningskommissionär Vladimir Špidla češtinaDeutschEnglishfrançais talar om att skapa bättre villkor för professionella fotbollsspelare i mindre ligor – ett aktuellt ämne efter fotbolls-EM i juni. Hans fotbollsintresse går inte att ta miste på. ”Europas bästa fotbollsspelare bländade oss igen med sitt fantastiska spel och några otroliga mål,” skriver han. ”Det är svårt att inte bli lite avundsjuk på de här killarna.”

På bloggarna uppmanas läsarna att komma med synpunkter och kommentarer. De är bara ett sätt för EU att komma närmare medborgarna. På en ny webbplats kan du chatta med EU-kommissionärerna direkt. EU anordnar också ofta offentliga samråd när man överväger ändringar i politiken.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar