Navigacijska pot

Evropski komisarji pišejo spletnike - 07/08/2008

Margot Wallström sedi pri mizi ob prenosnem računalniku

Spletniki omogočajo neposreden stik z evropskimi komisarji in razkrivajo tudi njihovo osebno plat.

Margot Wallström so ob rešitvi Ingrid Betancourt iz ujetništva v kolumbijskem pragozdu stopile solze v oči. Janez Potočnik se spominja, da v srednji šoli ni razmišljal o politiki. Vladimír Špidla je velik nogometni navdušenec.

Tako kot javnim uslužbencem po vsem svetu tudi evropskim komisarjem včasih očitajo, da so neosebni birokrati. Vendar ob branju spletnikov English – zdaj jih je skupaj šest – komisarjev Dimasa, Fischer Boelove in Piebalgsa ugotavljamo, da to ni res.

V svojem zadnjem prispevku komisarka za komuniciranje Margot Wallström English izraža spoštovanje poljskemu oporečniku iz časov komunističnega režima Bronislawu Geremeku, ki je julija umrl v avtomobilski nesreči. Njegovo vlogo v Evropi primerja z vlogo bivšega predsednika bosanskih Srbov Radovana Karadžića, obtoženega vojnih zločinov, ki so ga nedavno aretirali.

„Oba sta imela pomembno vlogo pri preobrazbi njunih držav, njuna dejanja pa so zaznamovala življenja milijonov ljudi. Vendar kako zelo različno.“

Na začetku julija je Margot Wallström pozdravila novico o rešitvi Ingrid Betancourt, ki je več kot šest let preživela v ujetništvu. „Priznati moram, da sem včeraj zvečer s solzami v očeh poslušala izjavi njenega sina in sestre na tiskovni konferenci,“ je dejala.

Komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik English je pred kratkim obiskal Gimnazijo Kranj, katere dijak je bil, da bi se pogovarjal o svoji službi v Bruslju. „Ob vrnitvi na svojo nekdanjo srednjo šolo so se zbudili dijaški spomini na šolska leta,“ je zapisal Janez Potočnik. „Ko sem še gulil šolske klopi, nisem nikoli razmišljal o politiki, Evropski uniji ali podobnih stvareh. Bolj so me zanimala dekleta in šport, ali pa je bilo ravno obratno.“

Evropski komisar za zaposlovanje Špidla češtinaDeutschEnglishfrançais podpira prizadevanja za izboljšanje pogojev za poklicne nogometaše, ki igrajo v manjših nogometnih ligah – nedvomno je to aktualna tema po junijskem evropskem nogometnem prvenstvu. Vendar ostaja kljub resnosti problematike še vedno velik privrženec športa. „Najboljši evropski nogometaši so nas še enkrat navdušili s čudovito igro in nekaj izjemnimi goli,“ pravi Špidla. „Moram priznati, da jim res nekoliko zavidam.“

Spletniki, ki bralce spodbujajo, naj povejo svoje mnenje, so samo eden od načinov, s katerimi želi EU pritegniti javnost. Na novi spletni strani lahko ljudje po spletu klepetajo z evropskimi komisarji v živo. Evropska unija je vzpostavila tudi formalen postopek javnega posvetovanja DeutschdanskελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoportuguêsNederlandssuomisvenska, ki ga pogosto uporablja, kadar namerava preoblikovati politike.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave