Cale de navigare

Comisarii, văzuţi de aproape - 07/08/2008

Margot Wallström în faţa unui laptop

Pe lângă faptul că reprezintă o cale directă de acces la comisari, blogurile dezvăluie şi latura personală a înalţilor funcţionari europeni.

Descoperim astfel că Margot Wallström a fost mişcată până la lacrimi de salvarea celebrei Ingrid Betancourt din jungla columbiană. În timpul liceului, Janez Potočnik nu era preocupat de politică. Iar Vladimír Špidla este un microbist convins.

La fel ca şi funcţionarii guvernamentali din întreaga lume, comisarii UE sunt uneori acuzaţi că ar fi birocraţi „fără chip”. Însă blogurile English acestora (al căror număr a ajuns la şase, de când comisarii Dimas, Fischer Boel şi Piebalgs îşi postează comentariile în mod regulat) dovedesc contrariul.

În cel mai recent articol, comisarul pentru comunicare Margot Wallström English aduce un omagiu dizidentului anticomunist polonez Bronislaw Geremek, decedat în luna iulie într-un accident rutier. D-na Wallström subliniază contrastul dintre acesta şi fostul preşedinte al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadžić, arestat de curând sub acuzaţia de a fi comis crime de război.

„Aceşti doi oameni au avut un rol crucial în schimbarea ţărilor în care trăiau, iar acţiunile lor au afectat vieţile a milioane de oameni- dar în moduri complet diferite.”

Într-un articol postat la începutul lunii iulie, Wallström saluta vestea eliberării lui Ingrid Betancourt, după mai mult de şase ani petrecuţi în captivitate. „Trebuie să recunosc că i-am ascultat cu lacrimi în ochi pe fiul şi pe sora doamnei Betancourt, exprimându-se cu atâta coerenţă în cadrul conferinţei de presă pe care au susţinut-o aseară”.

Comisarul pentru ştiinţă, Janez Potočnik English, şi-a vizitat, de curând, fostul liceu din Slovenia, unde a vorbit despre activitatea pe care o desfăşoară la Bruxelles. „Întoarcerea la fostul liceu mi-a stârnit numeroase amintiri”, scrie acesta. „Când eram elev, nu mă gândeam nici o secundă la politică, la Uniunea Europeană sau la alte lucruri de felul acesta. Mă interesau, mai degrabă, fetele şi sportul – sau viceversa”.

Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Vladimír Špidla češtinaDeutschEnglishfrançais, vorbeşte despre eforturile de îmbunătăţire a condiţiilor în care activează fotbaliştii profesionişti care nu evoluează în liga mare – un subiect „cald”, după campionatul european din iunie. El nu lasă însă ca seriozitatea acestui subiect să îi umbrească entuziasmul pentru sport. „Cei mai buni fotbalişti ai Europei ne-au uimit din nou cu un joc extraordinar şi nişte goluri formidabile”, spune comisarul. „E greu să nu-i invidiezi măcar puţin pe băieţii aceştia”.

Blogurile, care îi invită pe cetăţeni să îşi trimită comentariile, constituie doar una din modalităţile prin care UE încearcă să se apropie de public. A fost creat şi un nou site de internet care le oferă internauţilor posibilitatea de a discuta în direct cu comisarii UE. De asemenea, atunci când analizează posibilitatea introducerii unor schimbări la nivel de politici, Uniunea apelează, adesea, la un proces de consultare publică DeutschdanskελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoportuguêsNederlandssuomisvenska.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile