Kruimelpad

Leer eurocommissarissen kennen via hun blog - 07/08/2008

Margot Wallström zit aan een bureau met een laptop

Dankzij blogs kunt u niet alleen direct in contact komen met commissarissen, maar u ontdekt ook een persoonlijker kant van de EU-topambtenaren.

Margot Wallström was tot tranen geroerd door de bevrijding van Ingrid Betancourt uit de Colombiaanse jungle. Toen Janez Potočnik een tiener was, gaf hij niets om politiek. Vladimír Špidla is een grote voetbalfan.

Net als andere overheidsfunctionarissen wereldwijd, krijgen ook eurocommissarissen vaak te horen dat zij bureaucraten zonder gezicht zijn. Maar in hun blogs English (momenteel zes, nu ook de commissarissen Dimas, Fischer Boel en Piebalgs regelmatig posten) klinkt een ander geluid.

De meest recente posting van commissaris voor communicatie Wallström English is een hommage aan de Poolse anticommunistische dissident Bronislaw Geremek, die in juli omkwam bij een auto-ongeluk. Wallström schetst het contrast met de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic, die onlangs werd opgepakt op verdenking van oorlogsmisdaden.

"Beide mannen speelden een grote rol bij veranderingen in het land waar zij woonden, en hun daden beïnvloedden het leven van miljoenen anderen. Maar de manier waarop was totaal verschillend."

Eerder in de maand juli schreef Wallström hoe blij ze was met de bevrijding van Ingrid Betancourt na een gijzeling van meer dan zes jaar. "Ik moet toegeven dat de tranen in mijn ogen stonden toen ik gisteravond tijdens de persconferentie de welbespraakte zoon en dochter van mevrouw Betancourt zag," schreef ze.

Commissaris voor wetenschap Potočnik English bracht kort geleden een bezoek aan zijn voormalige middelbare school in Slovenië om over zijn werk in Brussel te vertellen. "Dit bezoek aan mijn middelbare school bracht veel herinneringen naar boven," schrijft hij. "Op school dacht ik nooit na over politiek, de Europese Unie en dat soort zaken. Ik hield me meer bezig met meisjes en sport, of andersom."

Commissaris voor werkgelegenheid Špidla češtinaDeutschEnglishfrançais schrijft over zijn pogingen om de omstandigheden voor jonge profvoetballers te verbeteren, een actueel onderwerp na het Europees kampioenschap in juni. Maar ondanks dit serieuze onderwerp kan hij zijn enthousiasme voor de sport niet verbergen. "De Europese topvoetballers hebben ons weer versteld doen staan met hun geweldige spel en een aantal duizelingwekkende doelpunten," schrijft hij. "Logisch dat je een beetje jaloers bent op die jongens."

De blogs, waarop lezers kunnen reageren, zijn maar een van de vele manieren waarop de EU contact met de burger onderhoudt. Op een nieuwe website is het mogelijk met eurocommissarissen te chatten. De EU organiseert ook formele openbare raadplegingen, meestal voordat beleid wordt veranderd.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links