Navigációs útvonal

Közelkép a biztosokról - 07/08/2008

Margot Wallström biztos, amint íróasztalnál, laptop előtt ül

Az uniós biztosok webnaplói révén a polgárok közvetlenül kommunikálhatnak az Európai Bizottság tagjaival, és a személyes hangú bejegyzésekből közelebbről is megismerhetik az EU kormányát alkotó politikusokat.

Margot Wallström biztost könnyekig meghatotta, amikor a kolumbiai dzsungelben fogva tartott Íngrid Betancourt kiszabadításáról értesült. Janez Potočnik középiskolás diákként nemigen érdeklődött a politika iránt. Vladimír Špidla rajong a futballért.

A különböző államok kormánytisztviselőihez hasonlóan néha az Európai Bizottság tagjait is megvádolják azzal, hogy arctalan bürokraták. A biztosok blogjai English azonban egészen másról tanúskodnak. A politikusok közvetlenebb megismerését ma már hat webnapló segíti, melyekben Margot Wallström, Stavros Dimas, Janez Potočnik, Mariann Fischer Boel, Vladimír Špidla és Andris Piebalgs osztja meg gondolatait az olvasókkal.

Legutóbbi bejegyzésében Margot Wallström kommunikációs biztos English Bronisław Geremek lengyel politikus, egykori antikommunista ellenzéki vezető előtt tiszteleg, aki júliusban vesztette életét autóbalesetben. Ellenpontként a biztos Radovan Karadžićot, a háborús bűnök elkövetésének gyanújával közelmúltban elfogott volt boszniai szerb elnököt említi.

Rámutat arra, hogy mindkét férfi rendkívül jelentős szerepet játszott hazája életében. „Tetteik milliók életét változtatták meg –írja –,ámde gyökeresen eltérő módon!”

Júliusi bejegyzéseinek egyikében Margot Wallström a több mint hat évig túszként fogva tartott Íngrid Betancourt kolumbiai politikus kiszabadulását üdvözli. „Be kell vallanom – írja –, hogy könnyek gyűltek a szemembe, amikor Betancourt asszony fiának és lányának a tegnap esti sajtótájékoztatón elhangzott rendkívül szép szavait hallgattam.”

Janez Potočnik tudományért és kutatásért felelős biztos English a közelmúltban ellátogatott hajdani középiskolájába, hogy a szlovén diákokkal megismertesse Brüsszelben végzett munkáját. „Sok-sok emléket idéz fel bennem a volt iskolámban tett látogatás” – írja webnaplójában. „Diákként egyáltalán nem érdeklődtem a politika, az Európai Unió és az efféle kérdések iránt. Azok az idők sokkal inkább a lányokról és a sportról – vagy fordítva, a sportról és a lányokról – szóltak.”

Vladimír Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos češtinaDeutschEnglishfrançais blogjában azokról az erőfeszítésekről számol be, melyek a másodosztályban játszó hivatásos labdarúgók helyzetének javítását célozzák. A kérdés különösen időszerű most, röviddel a júniusban lezajlott futball-Európa-bajnokság után. A téma komolysága ellenére Vladimír Špidla meg sem próbálja labdarúgás iránti lelkesedését visszafogni: „Európa legjobb futballistái ismét csak elkápráztattak bennünket csodálatos játékukkal és néhány briliáns góllal.” „Nehezen állom meg, hogy ne legyek rájuk kicsit irigy” – írja a politikus webnaplójában.

Blogbejegyzéseikkel, melyekre az olvasók bármikor visszajelzést adhatnak, a biztosok közelebb kívánják hozni az Uniót az európai polgárokhoz. Ezt a célt azonban a webnaplókon kívül más eszközök is szolgálják. Közöttük említhető az az új webhely, ahol az érdeklődők valós idejű online beszélgetést folytathatnak az uniós biztosokkal, de idetartozik a tervezett szakpolitikai változtatások előkészítése során gyakran alkalmazott nyilvános konzultáció DeutschdanskελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoportuguêsNederlandssuomisvenska is.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek