Διαδρομή πλοήγησης

Το ανθρώπινο πρόσωπο των Ευρωπαίων Επιτρόπων - 07/08/2008

Η Μάργκοτ Βάλστρομ στο γραφείο της μπροστά στου υπολογιστή της

Τα ιστολόγια όχι μόνο μας δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνούμε άμεσα με τους Επίτροπους, αλλά μας αποκαλύπτουν επίσης μια πιο ανθρώπινη πλευρά των ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ.

Η Μάργκοτ Βάλστρομ συγκινήθηκε μέχρι δακρύων για την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ που κρατείτο όμηρος στην κολομβιανή ζούγκλα. Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ, όταν ήταν γυμνασιόπαιδο, δεν ασχολείτο καθόλου με την πολιτική. Ο Βλαντιμίρ Σπίντλα αποδεικνύεται ένθερμος ποδοσφαιρόφιλος.

Μερικοί προσάπτουν στους Ευρωπαίους Επίτροπους, όπως άλλωστε και στους κρατικούς αξιωματούχους ανά τον κόσμο, ότι είναι απρόσωποι γραφειοκράτες. Όμως τα ιστολόγια English – που τώρα έχουν γίνει έξι, καθώς οι Επίτροποι Δήμας, Φίσερ Μπόελ και Πίμπαλγκς έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη "μπλογκόσφαιρα"- διαψεύδουν αυτή την εντύπωση.

Στην τελευταία εγγραφή του ιστολογίου της η Επίτροπος επικοινωνίας Μάργκοτ Βάλστρομ English αποτίνει φόρο τιμής στον Πολωνό ηγέτη της αντικομουνιστικής αντιπολίτευσης Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούλιο. Στο γεγονός αυτό αντιπαραθέτει την πρόσφατη σύλληψη του πρώην προέδρου των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου:

"Και οι δυό έπαιξαν τεράστιο ρόλο στις αλλαγές που επήλθαν στις χώρες τους και επηρέασαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά με τι διαφορετικό τρόπο ο καθένας!".

Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο, η κα Βάλστρομ είχε εκφράσει στο ιστολόγιο την ικανοποίησή της για τη διάσωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ που κρατήθηκε όμηρος έξι χρόνια στη κολομβιανή ζούγκλα. "Πρέπει να ομολογήσω ότι συγκινήθηκα μέχρι δακρύων χθες βράδι όταν άκουσα τον γιο και την αδελφή της κας Μπετανκούρ να μιλούν τόσο όμορφα στη συνέντευξη Τύπου", σημειώνει.

Ο Επίτροπος για την επιστήμη και την έρευνα Γιάνεζ Ποτότσνικ English επισκέφθηκε πρόσφατα το γυμνάσιο όπου φοίτησε στη Σλοβενία για να μιλήσει στους μαθητές για τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες. "Η επίσκεψη στο παλιό σχολείο μου σίγουρα μου ξυπνά πολλές αναμνήσεις", γράφει. "Όταν πήγαινα στο γυμνάσιο δεν με απασχολούσε η πολιτική , ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τιπότε άλλο παρόμοιο. Πιο πολύ σκεφτόμουν τα κορίτσια και τα σπορ, ή αντίστροφα!".

Ο Επίτροπος για την απασχόληση Βλαντιμίρ Σπίντλα češtinaDeutschEnglishfrançais αναφέρει στο ιστολόγιο του τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των επαγγελματιών παικτών μικρών ποδοσφαιρικών ομάδων, μια και το ποδόσφαιρο είναι στην επικαιρότητα με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουνίου. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, ο Επίτροπος δεν μπορεί να κρύψει το πάθος του για το ποδόσφαιρο. "Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παίκτες μας κατέπληξαν για μια ακόμη φορά και μας χάρισαν μερικά αξέχαστα γκολ", γράφει. "Πώς να μη τους ζηλεύει κανείς;"

Τα ιστολόγια, στα οποία οι πολίτες μπορούν να στείλουν παρατηρήσεις και σχόλια, είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των οργάνων της ΕΕ με το κοινό. Υπάρχει επίσης μια νέα ιστοσελίδα όπου μπορεί κανείς να κουβεντιάσει με τους Ευρωπαίους Επίτροπους σε πραγματικό χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει εξάλλου επίσημη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προσφεύγει συχνά για να ζητήσει τη γνώμη των πολιτών για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι