Навигационна пътека

Комисарите в по-близък и личен план - 07/08/2008

Margot Wallström sitting at a desk in front of a laptop

Блоговете не само дават директен достъп до комисарите, но и разкриват една по-лична страна на най-високопоставените служители на ЕС.

Маргот Валстрьом била развълнувана до сълзи от спасяването на Ингрид Бетанкур от колумбийската джунгла. Когато Янез Поточник бил гимназист, той почти не мислел за политика. Владимир Шпидла е голям фен на футбола.

Както членовете на правителствата навсякъде по света, така и еврокомисарите понякога са обвинявани, че са безлични бюрократи. Но техните блогове English – сега те са шест, като комисарите Димас, Фишер Бьол и Пиебалгс също редовно пишат блогове, показват нещо различно.

Последното нещо, което написа комисарят по комуникациите Валстрьом English, е в памет на полския антикомунистически дисидент Бронислав Геремек, починал при автомобилна катастрофа през юли. Тя очертава контраста с бившия босненски сръбски президент Радован Караджич, арестуван наскоро като заподозрян във военни престъпления.

„Тези двама мъже изиграха огромна роля за промяната на страните, в които живееха, и действията им засегнаха живота на милиони хора. Но това стана по коренно различни начини.“

По-рано през юли Валстрьом приветства новината за спасяването на Бетанкур след повече от шест години заложничество. „Трябва да призная, че в очите ми имаше сълзи, когато гледах сина и сестрата на г-жа Бетанкур на тяхната пресконференция миналата вечер“, заяви тя.

Комисарят по наука и изследвания Поточник English наскоро посети бившата си гимназия в Словения, за да говори за своята работа в Брюксел. „Завръщането в моята гимназия със сигурност върна много спомени“, пише той. „Когато бях ученик, никога не съм мислил за политика, Европейски съюз и подобни неща. Повече мислех за момичета и спорт – или обратното.“

Комисарят по трудова заетост Шпидла češtinaDeutschEnglishfrançais говори за усилията за подобряване на условията за професионалните футболисти от по-долните дивизии – съвсем актуална тема след европейското първенство през юни. Но той не позволява сериозността на темата да скрие любовта му към спорта. „Най-добрите европейски футболисти ни удивиха отново с фантастична игра и смайващи голове“, казва Шпидла. „Трудно е да не завиждаш поне малко на тези момчета“.

Блоговете, които приканват читателите да оставят коментар, са само един от начините, по които ЕС се опитва да се свърже с обществеността. Нов уебсайт позволява на хората да DeutschdanskελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoportuguêsNederlandssuomisvenska, който Съюзът използва често, когато обмисля промени в политиките.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки