Sökväg

Frankrike tar över EU-ordförandeskapet efter Slovenien - 03/07/2008

EU-kommissionärer tillsammans med Frankrikes premiärminister François Fillon

Irlands nej till Lissabonfördraget är den första stora utmaningen för EU:s nya ordförandeland Frankrike.

EU-flaggan var hissad och Eiffeltornet upplyst med EU:s färger på den första dagen av Frankrikes EU-ordförandeskap DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris inför en ceremoni vid Triumfbågen.

Barroso välkomnade EU:s nya ordförandeland med orden ”det vi behöver mest idag är politiskt mod och politisk frispråkighet – Nicolas Sarkozy saknar ingen av dessa egenskaper”.

När Frankrike tog över ordförandeklubban efter Slovenien den 1 juli ville man egentligen inrikta sig på följande områden: energi och klimatförändring, invandringspolitiken, säkerhet och terroristbekämpning samt jordbruk.

Men Irlands nej till Lissabonfördraget i juni innebär en ny utmaning. Sarkozy reser till Irland senare i juli för att möta irländska väljare. Vid toppmötet i juni gav EU:s ledare Irland tid att tänka och undersöka möjliga lösningar till nästa toppmöte i oktober.

När det gäller klimatfrågan vill Frankrike att EU ska leda det globala arbetet. Förhoppningen är att man ska kunna komma överens om ett stort energieffektivitetspaket inför nästa års internationella klimatförhandlingar.

Frankrike efterlyser också åtgärder för att mildra effekterna av de stigande olje- och gaspriserna, som har förorsakat protester runtom i EU.

Det nya ordförandelandet hoppas också på framsteg i fråga om den gemensamma invandrings- och asylpolitiken. Sarkozy har efterlyst krafttag mot olaglig invandring, bättre tillgänglighet för kvalificerad arbetskraft och effektivare kontroller vid EU:s yttre gränser.

Den franske presidenten vill också öka EU:s kapacitet att reagera på säkerhetskriser inom och utanför EU, framförallt med hjälp av snabbinsatsstyrkor, militärtransportflygplan och strukturer för krishantering.

Som ett av EU:s största jordbruksländer vill Frankrike dessutom inleda en debatt om de föreslagna förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken som skulle leda till en minskning av EU-stödet till jordbrukarna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar