Navigacijska pot

Slovenija je predala krmilo EU Franciji - 03/07/2008

Evropski komisarji in francoski ministrski predsednik François Fillon

Francijo na začetku šestmesečnega predsedovanja EU čakajo novi izzivi zaradi zavrnitve Lizbonske pogodbe na Irskem.

Prvi dan francoskega predsedovanja EU DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano je v Parizu zaplapolala evropska modra zastava z dvanajstimi zvezdami, Eifflov stolp pa je zažarel v barvah EU.

Pred slovesnostjo ob Slavoloku zmage se je predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso sestal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Predsednik Barroso je ob tem dejal, da EU danes „najbolj potrebuje politični pogum in iskrenost in Nicolasu Sarkozyju tega ne primanjkuje“.

Francija se je sprva nameravala po prevzemu predsedstva 1. julija osredotočiti predvsem na štiri področja: energija in podnebne spremembe; politika priseljevanja; varnost in boj proti terorizmu; kmetijstvo.

Toda irski volivci so junija z zavrnitvijo Lizbonske pogodbe pred EU postavili nov izziv.Zato namerava predsednik Sarkozy še ta mesec odpotovati na Irsko in iz prve roke izvedeti mnenje irskih volivcev.Na junijskem vrhu EU so se evropski voditelji dogovorili, da bodo Irski dali čas za razmislek in da se bodo o možnih rešitvah pogovorili na naslednjem srečanju oktobra.

Francija si bo prizadevala, da bo EU ohranila vodilno mesto v boju proti podnebnim spremembam. Še pred mednarodnimi pogajanji o zmanjševanju učinka podnebnih sprememb naslednje leto želi pripraviti tudi sveženj predpisov o energijski učinkovitosti. 

Francija se močno zavzema za uvedbo ukrepov, s katerimi bi ublažili posledice naraščajočih cen nafte in plina, ki so pred kratkim sprožile številne proteste v EU. 

Med svojim predsedovanjem želi doseči napredek pri oblikovanju skupne evropske politike priseljevanja in azila.Predsednik Sarkozy je pozval k odločnemu ukrepanju proti nezakonitemu priseljevanju ter podprl zakonit dostop v EU za kvalificirane delavce in bolj učinkovit nadzor na zunanjih mejah EU.

Francoski predsednik želi okrepiti sposobnost EU za odzivanje na varnostne krize v Evropi in zunaj nje, zlasti z enotami za hitro posredovanje, vojaškimi transportnimi letali in strukturami za krizno upravljanje.

Kot ena največjih kmetijskih pridelovalk v EU namerava Francija odpreti tudi razpravo o predlaganih spremembah skupne kmetijske politike, danskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska s katerimi naj bi se zmanjšale subvencije EU za kmete.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave