Cale de navigare

Franţa preia preşedinţia UE de la Slovenia - 03/07/2008

Comisari europeni alături de François Fillon, primul ministru al Franţei

Odată cu preluarea afacerilor europene, Franţa va trebui să facă faţă noii provocări generate de respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda

Drapelul UE a fost arborat la Paris, iar Turnul Eiffel a fost luminat în culorile Uniunii în ziua preluării preşedinţiei UE de către Franţa DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, s-a întâlnit cu preşedintele Nicolas Sarkozy cu ocazia ceremoniei organizate la Arcul de Triumf din Paris.

Barroso a urat Franţei bun venit la cârma UE, arătând că „astăzi, avem nevoie mai ales de curaj politic şi de francheţe, iar Nicolas Sarkozy nu duce lipsă nici de una, nici de cealaltă.”

Pe durata mandatului său, Franţa intenţionează să se concentreze pe patru domenii principale: energie şi schimbări climatice, încheierea unui pact privind politica în domeniul migraţiei, securitate şi combaterea terorismului, agricultură.

Însă neratificarea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda prin votul negativ exprimat în luna iunie, constituie o nouă provocare.La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Sarkozy se va deplasa în Irlanda pentru a discuta direct cu votanţii.La summitul din iunie, liderii europeni au convenit să acorde Irlandei o perioadă de reflecţie şi să analizeze posibilele soluţii la următoarea reuniune care se va desfăşura în octombrie.

În ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice, Franţa doreşte să se asigure că UE îşi menţine poziţia de lider la nivel mondial şi intenţionează să definitiveze un ambiţios pachet de măsuri în domeniul eficienţei energetice, în perspectiva convorbirilor internaţionale pe tema schimbărilor climatice, programate să se desfăşoare în 2009. 

De asemenea, Franţa face presiuni pentru adoptarea unor măsuri de diminuare a impactului creşterii preţurilor la petrol şi gaz, fenomen care a suscitat un val de proteste la nivelul UE. 

În acelaşi timp, speră că, pe parcursul mandatului său, se vor înregistra progrese în direcţia unei politici europene comune în materie de imigrare şi azil.Preşedintele francez a pledat pentru înăsprirea restricţiilor privind imigraţia ilegală, pentru facilitarea accesului legal al lucrătorilor calificaţi şi pentru controale mai eficiente la frontierele externe ale UE.

Un alt obiectiv constă în îmbunătăţirea capacităţii UE de a reacţiona faţă de ameninţările la adresa securităţii care survin atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii, acordând o atenţie deosebită forţelor de reacţie rapidă, aeronavelor militare de transport şi structurilor de gestionare a crizelor.

Franţa, una dintre cele mai mari ţări agricole din UE, va lansa şi dezbaterile pe tema propunerilor de modificări în materie de politică agricolă comună danskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska, destinate să reducă sprijinul acordat de Uniunea Europeană agricultorilor.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile