Kruimelpad

Frankrijk neemt roulerend EU-voorzitterschap over van Slovenië - 03/07/2008

Commissievoorzitter Barroso, enkele eurocommissarissen en François Fillon, de premier van Frankrijk

Het Ierse nee tegen het Verdrag van Lissabon stelt Frankrijk voor nieuwe uitdagingen nu het de leiding van de EU op zich neemt

De blauwe vlag met gele sterren wapperde fier in Parijs en de Eiffeltoren werd verlicht in de kleuren van de EU op de eerste dag van het Franse EU-voorzitterschap DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Voorafgaand aan een ceremonie bij de Arc de Triomphe sprak commissievoorzitter Barroso in Parijs met de Franse premier Nicolas Sarkozy.

Barroso verwelkomde Frankrijk aan het roer van de EU. Hij zei: "Wat we nu nodig hebben is politieke moed en openhartigheid, en Nicolas Sarkozy heeft aan beide geen gebrek."

Frankrijk was van plan zich na het overnemen van de fakkel van Slovenië op 1 juli te richten op vier hoofdzaken: energie en klimaatverandering, migratiebeleid, veiligheid en terrorismebestrijding, en landbouw.

Maar de Ierse afwijzing van het Verdrag van Lissabon in juni leverde een nieuw aandachtspunt op. Sarkozy reist later deze maand naar Ierland om met nee-stemmers te spreken. Op de top in juni hebben de EU-leiders afgesproken Ierland de tijd te geven om na te denken en op de volgende top in oktober met mogelijke oplossingen te komen.

Op het vlak van klimaatverandering wil Frankrijk dat de EU inzet op wereldwijde maatregelen. Parijs wil een vergaand energiebesparingspakket doorvoeren, voorafgaand aan internationale besprekingen volgend jaar over het beperken van de klimaatverandering.

Frankrijk dringt ook aan op maatregelen om de sterk stijgende olie- en gasprijzen op te vangen. Deze prijzen leidden al tot protesten in heel Europa.

Ook hoopt het tijdens zijn voorzitterschap vooruitgang te boeken op het vlak van een gemeenschappelijk Europees immigratie- en asielbeleid. Sarkozy wil de illegale immigratie terugdringen, meer legale immigratie van geschoolde werknemers en effectievere controles aan de buitengrenzen van de EU.

De Franse president wil daarnaast dat de EU in de toekomst beter kan inspelen op veiligheidscrises in en buiten Europa, en speciale aandacht geven aan snelle interventiemachten, militaire transportvliegtuigen en cirisismanagementstructuren.

Frankrijk, als een van de grootste landbouwnaties van de EU, zal ten slotte de discussie aangaan over voorgestelde veranderingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waardoor de EU-steun aan boeren zal worden beperkt.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links