Navigációs útvonal

Franciaország az EU soros elnöke - 03/07/2008

Barroso elnök, és François Fillon francia miniszterelnök, a Bizottság néhány tagjával

A Lisszaboni Szerződésre adott ír „nem” új kihívások elé állítja az uniós elnökséget fél évre átvevő Franciaországot.

Július 1-jén a francia fővárosban az aranycsillagos kék lobogó és az Unió színeiben ragyogó Eiffel-torony adta hírül: Franciaország megkezdte soros elnökségét DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Nicolas Sarkozy francia elnök a Diadalív alatt megrendezett ünnepség keretében fogadta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét.

Barroso elnök köszöntötte Franciaországot az elnökség átvétele alkalmából, és kijelentette: „Jelenleg leginkább politikai bátorságra és őszinteségre van szükségünk – Nicolas Sarkozy birtokában van mindkettőnek”.

A Szlovéniát váltó Franciaország úgy tervezte, hogy július 1-jével kezdődő elnöksége során főként az alábbi négy területen törekszik majd eredmények elérésére: energiaügy és éghajlatváltozás, bevándorlási politika, biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem, mezőgazdaság.

Júniusban azonban Írország megvétózta a Lisszaboni szerződést , ezzel új kihívás elé állítva a francia elnökséget. Nicolas Sarkozy július folyamán Írországba látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon a szavazók álláspontjáról. Júniusi csúcstalálkozójukon az EU vezetői gondolkodási időt adtak a szigetországnak, hogy az megoldási javaslatokkal álljon elő. A kiutat jelentő alternatívákat a tervek szerint az októberben esedékes következő csúcstalálkozón vitatnák meg a résztvevők.

Franciaország biztosítani szeretné továbbá, hogy az Unió vezető erő maradjon az éghajlatváltozás visszaszorításáért folytatott globális küzdelemben. Az új elnökség kísérletet tesz arra, hogy az energiahatékonyság terén ambiciózus intézkedéscsomagot hozzon tető alá még a 2009-ben sorra kerülő nemzetközi klímavédelmi konferencia előtt.

Az olaj- és gázárnövekedés Európa-szerte tüntetések sorozatát váltotta ki. Franciaország az üzemanyag-drágulás hatásait enyhítő intézkedések bevezetését szorgalmazza.

Az újdonsült elnökség jelentős eredmények elérését reméli a közös európai bevándorlási és menekültügyi politika terén is. A francia elnök célja az illegális bevándorlás visszaszorítása, a szakképzett munkavállalók jogszerű alkalmazásának megkönnyítése és az EU külső határain folytatott ellenőrzések hatékonyságának növelése.

Franciaország a biztonságpolitika terén is előre kíván lépni, növelve az Unió azon képességét, hogy a területén belül és kívül jelentkező válságokat megfelelő módon és idejében kezelni tudja. Ennek érdekében a figyelem előterébe kerülnek majd a gyors reagálást biztosító erők, a katonai légi szállítóeszközök és a válságkezelési rendszerek.

Elnöksége során Franciaország, Európa egyik legnagyobb agrárországa, a közös mezőgazdasági politika terén javasolt változtatásokról, azaz a termelők támogatásának csökkentéséről is vitát indít majd.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek