Navigointipolku

Ranska aloitti puolivuotiskautensa EU:n puheenjohtajana - 03/07/2008

José Manuel Barroso ja muita EU-komissaareja ryhmäkuvassa Ranskan pääministerin François Fillonin kanssa

Lissabonin sopimuksen hylkääminen Irlannin kansanäänestyksessä asettaa Ranskan puolivuotisen EU-puheenjohtajuuden uuden haasteen eteen.

Ranskan EU-puheenjohtajuuden DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano aloitusta värittivät Pariisissa liehuneet Euroopan unionin liput ja Eiffel-tornin tähtivalaistus.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso tapasi Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ennen Riemukaarella pidettyä avajaistilaisuutta.

Barroson mukaan Eurooppa tarvitsee nyt poliittista rohkeutta ja suoraselkäisyyttä. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on hänen mukaansa osoittanut omaavansa kumpaakin riittämiin.

Sloveniaa EU:n puheenjohtajana seuraava Ranska oli alun perin suunnitellut keskittyvänsä neljään pääkysymykseen: energia ja ilmastonmuutos, maahanmuuttopolitiikkaa koskevan eurooppalaisen sopimuksen laatiminen, turvallisuus ja terrorismin torjunta sekä maatalous.

Lissabonin sopimuksen hylkääminen Irlannin kansanäänestyksessä kesäkuussa asettaa Ranskan puheenjohtajuuden kuitenkin uuden haasteen eteen.Sarkozy aikoo matkustaa Irlantiin myöhemmin heinäkuussa kuullakseen itse irlantilaisia äänestäjiä.EU-johtajat sopivat kesäkuisessa huippukokouksessaan, että Irlannille annetaan muutama kuukausi aikaa tutkia äänestystuloksen syitä. Sen odotetaan esittelevän mahdollisia ratkaisuja seuraavassa kokouksessa lokakuussa.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa Ranska haluaa varmistaa, että EU on jatkossakin maailmanlaajuisten hankkeiden edelläkävijä. Se haluaa myös sopia kunnianhimoisesta energiatehokkuuspaketista, joka pohjustaisi ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämisestä ensi vuonna käytäviä kansainvälisiä neuvotteluja. 

Ranska pyrkii myös toimiin, joilla voidaan lieventää öljyn ja kaasun voimakkaan hinnannousun vaikutuksia. Hintojen kallistuminen on jo johtanut protesteihin eri puolilla EU:ta. 

Ranska toivoo, että sen puheenjohtajakaudella edistytään yhteisen eurooppalaisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan luomisessa.Presidentti Sarkozyn mukaan EU:n on päättäväisesti torjuttava laitonta maahanmuuttoa, lisättävä ammattitaitoisten työntekijöiden mahdollisuuksia muuttaa EU:hun laillisesti ja tehostettava unionin ulkorajojen valvontaa.

Ranska haluaa vahvistaa EU:n kykyä vastata turvallisuutta uhkaaviin kriiseihin sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Tähän kuuluvat mm. EU:n nopean toiminnan joukot, sotilaskuljetuskoneet ja omat kriisinhallintarakenteet.

Tärkeänä maataloustuottajana Ranska aikoo myös aloittaa keskustelun EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan danskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska ehdotetuista muutoksista, jotka vähentäisivät EU:n tukea viljelijöille.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä